Defensie laat draagbare brandstofcel ontwikkelen

16/09
2011
Defensie heeft een driejarig contract getekend met Fokker Aerostructures voor de verdere ontwikkeling van 2000 E-Lighters. Deze draagbare lichtgewicht brandstofcel moet alle apparatuur die militairen bij zich dragen van energie voorzien.

Het bijzondere aan de  E-Lighter  is dat deze brandstofcel wordt aangedreven door diesel in plaats van bijvoorbeeld ethanol. Hierdoor wordt de logistiek niet extra belast, aangezien diesel al overal aanwezig is tijdens militaire missies. Een andere logistieke verbetering is het verdwijnen van de batterijpakketten die nu nog nodig zijn.

Vanwege het lagere gewicht en het kleinere volume van de uitrusting bevordert de E-Lighter de mobiliteit van militairen. Ook hebben militairen steeds meer behoefte aan een dergelijke draagbare energiebron vanwege   het toenemende gebruik van elektronische communicatie- en informatieapparatuur.

In 2007 werd het eerste ontwerp van de E-Lighter aan Defensie overhandigd. Onder het driejaars contract wordt dit prototype doorontwikkeld tot een apparaat dat voldoet aan de eisen van de militaire praktijk. Het contract bevat verder de optie tot de productie van 2000 stuks.

Verbeterde uitrusting

De ontwikkeling van de E-Lighter maakt deel uit van VOSS (Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem) dat de modernisering van de totale persoonlijke uitrusting van militairen tot doel heeft. Denk aan verbeterde lichaamsbescherming   en communicatie- en informatiesystemen. Dit moet uiteindelijk leiden tot een ergonomisch geheel dat de drager ook nog eens beschermt tegen klimatologische omstandigheden.

Verwijzingen

Project ‘Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS)’Kamerstuk | 8 april 2008 | pdf, 50 KB

Datum: vrijdag 16 september 2011, 16:35
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry