Tweakers test wachtwoorden gebruikers, mag dat?

14/09
2011
Uit onderzoek van Tweakers.net blijkt dat veel geregistreerde gebruikers in de praktijk een relatief zwak wachtwoord hebben ingesteld, rapporteerde de techsite gisteren. In minder dan een half uur bleek de helft van de versleutelde wachtwoorden eenvoudig te kraken met standaardtools. Leuk, alleen vroegen diverse mensen zich per mail af of dit eigenlijk wel mag, wachtwoorden gaan kraken van je gebruikers.

De analyse van Tweakers lijkt me in alle oprechtheid opgezet, maar dat is natuurlijk geen argument dat je dús binnen de wettelijke grenzen zit. Maar als je alleen intern test of wachtwoorden wel veilig zijn, en er voor zorgt dat niemand (ook de redactie die erover gaat schrijven niet) toegang krijgt tot de wachtwoorden zelf, dan zie ik eerlijk gezegd het probleem niet.

Het testen van wachtwoorden is een volstrekt gebruikelijke handeling, hoewel deze normaal alleen gebeurt bij het inschrijven. De bekende rood/geel/groene indicatoren zijn het bekendste voorbeeld, maar periodieke controles op wachtwoorden zijn niet ongebruikelijk. Verstandig ook, want kwaadwillenden kunnen óók zulke kraaksoftware draaien en zo proberen binnen te komen. Je kunt dus zelfs betogen dat Tweakers verplicht is sterke wachtwoorden af te dwingen omdat zij (de persoonsgegevens van) haar gebruikers moet beschermen.

Natuurlijk áls het misgaat en een derde bij het wachtwoord kan, dan is Tweakers de pineut. De voorwaarden met hun aansprakelijkheidsbeperking helpen dan niets: wie zelf wachtwoorden gaat kraken en dan deze lekt of laat misbruiken, handelt “grof nalatig” en is hoe dan ook aansprakelijk voor alle schade die mensen lijden.

Journalistiek heel interessant maar juridisch echt problematisch zou zijn om te kijken of diezelfde gebruikersnamen en wachtwoorden ook werken bij andere forums.

Meelezende sysadmins: hoe testen jullie wachtwoorden van gebruikers?

Arnoud

Afbeelding: Strongpasswordgenerator.com

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!

Datum: woensdag 14 september 2011, 08:28
Bron: Iusmentis Blog
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry