'Kabinet ziet Griekenland failliet gaan'

14/09
2011
Een faillissement van Griekenland is volgens het ministerie van Financiën niet meer te voorkomen. Dat hebben bronnen gemeld aan RTL Nieuws en het FD. Het ministerie zou inzetten op een 'gecontroleerde default' om nieuwe paniek op financiële markten te voorkomen. Minister De Jager ontkent de berichtgeving.

Naast Nederland zouden ook Duitsland en Finland geen vertrouwen meer hebben in de bezuinigingsplannen van de Griekse regering. Herstructurering van schulden in combinatie met een gecontroleerde default wordt door deze landen als enige oplossing gezien. Eerder op de dag verklaarde minister De Jager bij RTLZ dat ‘alle waarschijnlijke en onwaarschijnlijke scenario’s’ worden voorbereid. Of een faillissement daar ook onder valt, wilde hij niet bevestigen.

Grote gevolgen banken

Mocht Griekenland failliet gaan, dat heeft dat grote gevolgen voor Europese banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Vooral Franse banken, zoals BNP Paribas en Société Générale, hebben een exposure van ca. 65 miljard euro op Griekse staatsobligaties. De blootstelling van Nederlandse financiële instellingen is ‘enkele miljarden euro’s’, zo bleek uit een Kamerbrief van minister De Jager. Bekend is dat pensioenfonds ABP een grote positie Grieks staatspapier heeft.

Hoewel het ministerie van Financiën het bericht snel ontkende, is de ongerustheid daarmee niet weggenomen. “Beste De Jager, éérst het besmettingsgevaar afdekken, vóórdat je over Grieks faillissement begint. Niet deze chaos”, twittert PvdA-Kamerlid Diederik Samsom. Binnen Europa is veel discussie of Griekenland de volgende tranche uit het eerste reddingspakket van 110 miljard euro mag ontvangen. Inmiddels is er al ruim 60 miljard euro uitgekeerd aan Griekenland.

‘Economic disaster’ eurozone

De ernstige gevolgen van een Grieks faillissement en euro-exit worden door financiële markten onderschat, waarschuwt Citibank Chief Economist Willem Buiter. Hij spreekt van een “economic disaster” voor de gehele eurozone, met ernstige economische en geopolitieke gevolgen. “The prospect of Greece exiting the euro area is seldom viewed with the proper degree of fear and trepidation”, aldus Buiter.

Rabobank CFO Bert Bruggink liet zich in het Financieele Dagblad openhartig uit over de situatie van Griekenland. 'De vraag of Griekenland failliet gaat, is nu voorbij. De vraag is alleen nog wanneer”, aldus Bruggink. Amerikaanse media reageren sceptisch op de officiële ontkenning uit Den Haag. “Even though it has since provoked a firestorm of denials and refutations, the reality is that Dutch media RTLZ probably had some very good sources”, schrijft Zerohedge.

© Blikopdebeurs.com

Datum: woensdag 14 september 2011, 01:53
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie
Tags: Duitsland, Finland, Griekenland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry