Duitse Hof beperkt speelruimte 'Merkozy'

08/09
2011
Het Duitse Constitutionele Hof acht noodhulp voor Griekenland niet in strijd met de grondwet. Dat is woensdag bekendgemaakt. Wel worden aanvullende voorwaarden gesteld, zoals instemming van het parlement bij nieuwe bailouts. Intreressant detail: het vonnis laat juridisch weinig ruimte voor de invoering van eurobonds.

De uitspraak van het hoogste Duitse rechtscollege is op hoofdlijnen conform verwachting. Volgens de klagers, eurosceptische hoogleraren en politici, zijn de Europese bailouts in strijd met het eigen budgetrecht van de Bondsdag en de verdragen van de Europese Unie. Opvallend is echter dat het Hof alleen heeft geoordeeld over de Griekse hulp in relatie tot het Duitse recht. Voor toetsing aan het verdrag van Lissabon (Europees recht) wordt verwezen naar het Europese Hof.

Vonnis ‘geen blanco cheque’

Het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe stelt voorwaarden aan het permanente noodfonds (ESM), dat vanaf 2013 het EFSF-fonds moet vervangen. Maar ook besluiten inzake het EFSF-fonds dienen nu worden goedgekeurd door de Bondsdag. Ook kan de uitspraak worden geïnterpreteerd als een negatief oordeel over eurobonds, omdat Duitsland dan, indirect, garant zou staan voor schulden van andere landen. Het vonnis is ‘geen blanco cheque’ is voor toekomstige bailouts, aldus Hof-voorzitter Andreas Vosskuhl, tijdens de mondelinge toelichting.

De volgende passage van de uitspraak zou van toepassing kunnen zijn op eurobonds. “In this context, the Bundestag, as the legislature, is also prohibited from establishing permanent mechanisms under the law of international agreements which result in an assumption of liability for other states’ voluntary decisions, especially if they have consequences whose impact is difficult to calculate.” Met euro-obligaties wordt de facto garant gestaan voor schulden van de Europese periferie.

Steun allerminst zeker

Hoewel het oordeel van het Hof als een overwinning van Merkel wordt gezien, is parlementaire steun voor uitbreiding van het EFSF-fonds nog allerminst zeker. Zowel binnen haar eigen partij CDU/CSU als coalitiepartner FDP zijn er dissidenten. De Duits minister van Financiën Schäuble zal voor elke nieuw bailout besluit naar de Bondsdag moeten, wat de speelruimte van Merkel om bilateraal (met Sarkozy) afspraken te maken beperkt. Het is overigens de vraag of de steun aan Griekenland doorgaat, het land voldoet niet aan de  budgettaire doelen.

© Blikopdebeurs.com

Datum: donderdag 8 september 2011, 01:00
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie
Tags: Duitsland, Griekenland, Lissabon, Portugal

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry