Capitulatie Japan herdacht

15/08
2011
Bij het Indisch Monument in Den Haag is vandaag de capitulatie van Japan in 1945 herdacht. De Japanse overgave betekende de bevrijding van Nederlands-Indië en het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog.

Minister-president Mark Rutte legde de eerste krans. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Wim Nagtegaal en Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee, legden een krans namens de Nederlandse krijgsmacht.

Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten 100.000 Nederlanders 4 jaar lang vast in interneringskampen. 13.000 van hen overleden in de periode door honger, uitputting en de erbarmelijke leefomstandigheden in de kampen. Met de herdenking van de capitulatie worden alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse bezetting in Zuid-Oost Azië herdacht.

Aanwezigen Defensie

Minister van Defensie Hans Hillen woonde de plechtigheid bij. Ook aanwezig waren de Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen, Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten generaal-majoor der mariniers Ton van Ede en Plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Hans Leijtens.

Defensie ondersteunde de herdenking met personeel van onder meer de marechaussee, het Korps Nationale Reserve en de vaandelwacht van 12 Infanteriebataljon Regiment van Heutsz van 11 Luchtmobiele Brigade. De herdenking werd muzikaal onder meer ondersteund door de kapel van de Koninklijke Luchtmacht.

Datum: maandag 15 augustus 2011, 16:04
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Ede, Gelderland, Japan, Kampen, Overijssel

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry