Mijnenjager ruimt zeemijn Eurogeul

14/08
2011
Mijnenjager Hr. Ms. Vlaardingen heeft vanmorgen op de Noordzee een Duitse zeemijn tot ontploffing gebracht. Het explosief lag bij de ingang van de Eurogeul, de belangrijkste aanvoerroute naar de Rotterdamse haven.

Een visser had de mijn, met een explosieve lading van 1.000 kilo, aangetroffen en gemarkeerd. Het bleek te gaan om een Duitse invloedsmijn van het type GC, één van de meest beruchte uit de Tweede Wereldoorlog. Hij is niet alleen voorzien van een akoestische en magnetische ontsteking, maar ook van boobytraps. 

Het onderwatervaartuig Seafox identificeerde de mijn, waarna marineduikers een explosieve lading van 18 kilo aanbrachten. Ze lieten de zeemijn vervolgens gecontroleerd ontploffen. 

Flottielje

Hr. Ms. Vlaardingen vertrok afgelopen maandag vanuit thuishaven Den Helder. De komende 4 maanden maakt het schip deel uit van de permanente mijnenbestrijdingsflottielje van de NAVO, de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1. Behalve de Vlaardingen bestaat dit vlootverband, aangestuurd door een Belgisch-Nederlandse staf, momenteel uit een Ests stafschip, een Noorse mijnenveger en een Duitse mijnenjager.

Datum: zondag 14 augustus 2011, 13:15
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Den Helder, Noord-Holland, Rotterdam, Vlaardingen, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry