Oefening Amahoro test luchtmobiele brigade op veel gebieden

08/07
2011
11 Luchtmobiele Brigade heeft afgelopen week tijdens de oefening Amahoro haar militairen getraind in het zelfstandig optreden gedurende verschillende dagen. De oefening heeft een bijzonder karakter gezien de vele manieren van optreden.

De luchtmobiele militairen zijn over land, via zee en door de lucht verplaatst en werkten daarbij samen met andere krijgsmachtdelen. De oefening begon met het afwerpen van parachutisten en eindigde met een aanval op een veerboot in de haven van Lauwersoog.

De snel inzetbare brigade van de landmacht begon afgelopen vrijdag de oefening met het de inzet van parachutisten. Nadat het Pathfinderpeloton het landingsterrein bij oefengebied Marnehuizen had verkend, wierp een C-130 Hercules van de Koninklijke Luchtmacht en een C-160 Transall van de Duitse  Luftwaffe, de volledige Charlie compagnie van 13 Infanteriebataljon af. 

De militairen sprongen met volledige uitrusting boven het oefengebied en gingen binnen een uur tot actie over, waarbij een radiostation van vijandelijke strijders met een verrassingsaanval werd bezet. Alle infanteriebataljons van de brigade beschikken over een compagnie waarvan de militairen als parachutisten kunnen worden ingezet.

Veerboot

De militairen van de Para-compagnie legden met gemotoriseerde eenheden van het bataljon contact. Die verplaatsten zich daarop vanuit hun kazerne in Assen door de noordelijke provincies naar het Groningse Lauwersoog. 

 

Na een zorgvuldige voorbereiding voerden de militairen een opdracht in de haven uit. In de nacht van dinsdag op woensdag grendelden zij in een razendsnelle actie de haven af en enterden zij met aanvalsboten een grote veerboot. In enkele minuten overmeesterden zij een aantal smokkelaars, waarna de genisten van 11 Geniecompagnie het schip doorzochten op verdachte materialen. Hierbij zetten zij ook hun duikers in die in het water gedumpt bewijsmateriaal opdoken.

Datum: vrijdag 8 juli 2011, 12:53
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Assen, Drenthe, Noordelijke

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry