Communicatie amp cultuur experts voor slachtoffers

04/07
2011
ROOSENDAAL (EZPress) - Allochtone slachtoffers ondervinden meer problemen op het gebied van communicatie dan autochtone slachtoffers. Er is veelal sprake van een taalachterstand en een gebrek aan kennis betreffende het Nederlandse rechtssysteem en de culturele geschiedkundige achtergrond van de wijze waarop in Nederland zaken geregeld worden. Het risico op miscommunicatie met de eigen belangenbehartiger is aanzienlijk groter dan bij een slachtoffer met een Nederlandse achtergrond.

Het is van belang dat allochtone slachtoffers een beroep kunnen doen op personen die bekend zijn met hun moedertaal en met hun culturele achtergrond en die tegelijk ook kennis hebben van de Nederlandse taal en het Nederlandse rechtssysteem en de Nederlandse wijze van het regelen van zaken in het algemeen.

Daarom dienen slachtoffers een beroep te kunnen doen op een communicatie cultuur expert dan wel tolk. Een communicatie cultuur expert houdt meer in dan een tolk. De communicatie cultuurexpert leest alle in en uitgaande brieven en vertaalt die naar de moedertaal beantwoordt vragen van slachtoffers en geeft in overleg met de belangenbehartiger deskundig advies. Hijzij heeft als taak voorlichting te geven in de eigen taal over letselschadeprocedures en de daarmee samenhangende rechten en plichten. De expert geeft uitleg over de Gedragscode Behandeling Letselschade.

ELFI Letselschade Advies kampt met het probleem dat verzekeraars de kosten van haar werkzaamheden niet wil vergoeden. Slachtoffers worden zo gedwongen iemand uit de familie en omgeving te vragen te komen tolken. Deze personen spreken veelal wel goed Nederlands maar het ontbreekt deze personen aan kennis betreffende het Nederlandse rechtssysteem en aan de wijze waarop schades geregeld worden. Zo worden de slachtoffers niet optimaal en effectief bijgestaan.

Verzekeraars vinden dat in Nederland woonachtige slachtoffers de Nederlandse taal behoren te beheersen. Zij stellen dat de kosten van ELFI Letselschade Advies niet onder de buitengerechtelijke kosten vallen. Ten slotte stellen zij dat deze kosten niet tegen de belangen van de slachtoffers op wegen.

De buitengerechtelijke kosten staan over het algemeen niet concreet opgesomd in de wet. Dit neemt niet weg dat de kosten voor communicatie cultuur experts en tolken onder de buitengerechtelijke kosten kunnen vallen.

Hieronder volgen twee belangrijke beginselen van de GBL op het gebied van communicatie.

Beginsel 1 van de GBL luidt De kernwaarden voor de schadebehandeling zijn slachtoffer centraal respectvol met elkaar omgaan inzichtelijkheid vertrouwen creren en versterken overleg in harmonie een goed tempo problemen samen oplossen en elkaar op het goede spoor houden.

Beginsel 2 van de GBL luidt Alle betrokken personen zijn zich bewust van het belang van een positief verlopend contact en zetten zich daarvoor in. Het contact biedt het slachtoffer waarborgen.

Waar de GBL voornamelijk op neer komt is dat het slachtoffer centraal staat en dat de communicatie optimaal dient te zijn en in harmonie dient te worden gevoerd. Om er voor te zorgen dat deze beginselen tot hun doeleinden komen dient er in het geval van allochtone slachtoffers een communicatie cultuur expert of tolk ingeschakeld te worden.

De aanwezigheid van communicatie cultuur experts levert eveneens grote bijdrage aan de rechtspositie van allochtone slachtoffers. Met de bijdrage van een communicatie cultuur expert krijgen allochtone slachtoffers de begeleiding die zij nodig hebben op het gebied van taal cultuur en letselschaderecht. De brug tussen het allochtone slachtoffer belangenbehartiger en verzekeraar wordt hiermee gebroken. Op grond van de GBL vallen de kosten voor communicatie cultuur experts en tolken onder de buitengerechtelijke kosten en dienen deze kosten te worden vergoed.

einde bericht

Bron EM Reintegratie bv

Noot voor de redactie

Wilt u meer informatie of een adviesgesprek betreft uw letsel neem dan contact op met Ethem Emre telefoon 010 205 26 30 mobiel 0639110243 of email e.emreelfiletselschade.nl.

Datum: maandag 4 juli 2011, 16:00
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Noord-Brabant, Roosendaal

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry