Betere weersverwachtingen met nieuwe supercomputer van KNMI

28/06
2011
DIEMEN/DE BILT (EZPress) - Het KNMI Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in De Bilt stapt later dit jaar over op een nieuwe supercomputer van het Europese computerbedrijf Bull. Het nieuwe systeem is veertig keer sneller dan de computer waar nu de weersverwachtingen op berekend worden. Hierdoor kan het KNMI bijvoorbeeld eerder waarschuwen voor veranderende weeromstandigheden. Daarnaast is het systeem geschikt voor onderzoek naar klimaatverandering.

Supercomputers spelen een belangrijke rol bij weersverwachtingen. Het KNMI en andere meteorologische instituten in Europa en in de rest van de wereld verzamelen dagelijks veel informatie over temperatuur windrichting en snelheid luchtdruk neerslag en hoeveelheid zonneschijn. Al die gegevens komen in modellen die door een supercomputer worden doorgerekend. Dankzij de modellen kan het KNMI vervolgens een weersverwachting opstellen. Hoe sterker de rekenkracht van een computer hoe nauwkeuriger het weerbericht en hoe sneller het te maken is.

De nieuwe Bullsupercomputer van het KNMI heeft 4.752 cores en beschikt over 95 TB 9.500 GB aan werkgeheugen. Ter vergelijking een gewone pc heeft twee of vier cores en een werkgeheugen van twee tot vier GB. De nieuwe supercomputer is niet alleen zeer krachtig maar vooral ook zuinig met energie. Dit is mogelijk door het gebruik van speciale onderdelen in het systeem en waterkoeling om de computer te koelen.

Om een goede weersverwachting te maken en goed klimaatonderzoek te kunnen doen zijn zeer sterke computers nodig zegt Henny van Galen commercieel directeur van Bull Nederland. Het nieuwe systeem dat we voor het KNMI bouwen is maar liefst veertig keer sneller dan het systeem dat nu in De Bilt in gebruik is.

Einde bericht

Bron Bull

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 28 juni 2011, 14:26
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: De Bilt, Diemen, Noord-Holland, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry