Diabetes zal ook in Nederland verdubbelen

27/06
2011
AMERSFOORT (EZPress) - Het aantal mensen met diabetes is sinds 1980 wereldwijd meer dan verdubbeld. Ongeveer 350 miljoen mensen lijden aan de ziekte. Dat meldt het Brits medisch tijdschrift The Lancet. In Nederland zou de schade meevallen. Toch komen er ook in ons land elk jaar 71.000 nieuwe diabetespatinten bij en wordt ook hier een verdubbeling verwacht aldus directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds.

Het aantal volwassenen met diabetes ook wel suikerziekte genoemd is gestegen van 153 miljoen in 1980 naar 347 miljoen in 2008. Dat blijkt uit een studie die wetenschappers van het Imperial College in Londen en de Harvard Universiteit in de VS hebben uitgevoerd. Bert Kuipers directeur van het Diabetes Fonds is niet verrast over deze uitkomst. We weten dat het aantal mensen met diabetes type 2 wereldwijd fors aan het toenemen is. Maar wat vooral verontrustend is dat je ziet dat diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomt. Dat heeft met name met een ongezonde levensstijl te maken weinig bewegen en ongezonde voeding.

Gezonde leefstijl

Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland de schade meevalt. Kuipers Relatief gezien valt het mee ja. Nog wel. Dat komt doordat we in vergelijking met andere landen bijvoorbeeld meer in beweging zijn door te fietsen. Uit onderzoek weten we dat diabetes type 2 voorkomen of in elk geval uitgesteld kan worden. En dat een gezonde leefstijl ook belangrijk is voor het voorkomen van de nare gevolgen van de ziekte zoals hart en vaatproblemen en blindheid. Het Diabetes Fonds heeft de laatste jaren dan ook sterk ingezet op preventie en voorlichting. Door mensen bewuster te maken van hun eigen risico en op de ernst van de aandoening zullen ze eerder geneigd zijn hun leefstijl aan te passen.

Einde bericht

Bron Het Diabetes Fonds

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: maandag 27 juni 2011, 08:35
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Amersfoort, Londen, Utrecht, Verenigd Koninkrijk

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry