Special forces evacueren ambassadepersoneel

24/06
2011
Het Korps Commandotroepen (KCT), ondersteunende landmachteenheden en de luchtmacht hebben de afgelopen week het optreden met een zogenoemde Special Operations Task Group (SOTG) beoefend. Een taakgroep kan worden ingezet voor speciale operaties zoals het beëindigen van een gijzeling. Aan oefening Lowlands 2011 namen ook Belgische special forces deel.

Een SOTG bestaat uit commando’s, die afhankelijk van de opdracht en de benodigde expertise, worden aangevuld met luchtsteun, genisten, infanteristen, verbindingspersoneel en forward air controllers. Laatstgenoemden onderhouden het contact tussen de grondtroepen en vliegers, bijvoorbeeld voor het aanvragen van luchtsteun. Een van de beoefende scenario’s was het bevrijden en in veiligheid brengen van een grote groep gegijzeld ambassadepersoneel. Hiervoor leverde 11 Luchtmobiele Brigade een mortiereenheid, schutters lange afstand die de omgeving beveiligden, een medische afvoergroep en genisten die de landingsbaan vrijmaakten van mijnen. Een andere belangrijke rol was weggelegd voor de luchtmacht die de troepen aanvoerde en ze vervolgens samen met het ambassadepersoneel afvoerde.

Download deze video

Video voor Windows Media Player

Video | 24 juni 2011 | wmv | 2:56 | 11,2 MBVideo voor Apple Quicktime Player

Video | 24 juni 2011 | mp4 | 2:56 | 9,3 MBVideo voor mobiel gebruik

Video | 24 juni 2011 | 3gp | 2:56 | 20,7 MBUitgeschreven tekst

Tijdens de oefening Lowlands 2011 trainen het Korps Commandotroepen (KCT), de luchtmacht en ondersteunende landmachteenheden de samenwerking binnen een zogenoemde Special Operations Task Group (SOTG) voor speciale operaties. Ook Belgische special forces doen mee aan de oefening waar 300 militairen aan deelnemen.

//

Crisissituaties wereldwijd

Ook in Uruzgan werden ondersteunende specialistische eenheden aan special forces gekoppeld. Onder het mom van ‘samen slimmer plannen’ zet het KCT met Lowlands 2011 de eerste stap naar een structurele samenwerking. Luitenant-kolonel Erik Jellema, hoofd sectie operaties: “Door SOTG’s al in een vroeg stadium te formeren en gereed te stellen, combineren we niet alleen schaars personeel en materieel op een efficiënte manier, maar stelt het ons ook in staat snel te reageren op crisissituaties wereldwijd. Bijvoorbeeld bij het evacueren van burgers, zoals ook tijdens Lowlands 2011 is geoefend. Met de situatie in het Midden-Oosten is het een reëel scenario dat wij ambassadepersoneel en andere Nederlanders evacueren uit een land in crisis.”

Toekomst

Voor het KCT is een Special Operations Task Group de toekomst. Jellema: “De afgelopen jaren laten zien dat het KCT volgens dit concept op missie gaat. Wij hopen dat Lowlands de kracht laat zien van dit soort trainingen. We maken allemaal gebruik van schaarse middelen zoals helikopters en vliegtuigen, inlichtingen en bepaalde oefenterreinen. Waarom dan niet de krachten bundelen en nog efficiënter optreden?”

Datum: vrijdag 24 juni 2011, 17:39
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry