Het Melkmeisje krijgt koninklijk bezoek

11/09
2009
NEW YORK (ANP) - Het Melkmeisje, het beroemdste schilderij van Johannes Vermeer (1632-1675), kreeg donderdagavond bezoek van de Oranjes. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima bewonderden het meesterwerk in het Metropolitan Museum of Art in New York. Het doek is door het Rijksmuseum in Amsterdam tweeënhalve maand uitgeleend aan het 'Met'. De New Yorkse kunsttempel organiseert tot en met 29 november een tentoonstelling van zeventiende eeuwse Hollandse meesters ter gelegenheid van de ontdekking van Manhattan door VOC-kapitein Henry Hudson vierhonderd jaar geleden. Het topstuk van de expositie - Het Melkmeisje - is voor het eerst in de VS te zien sinds de Wereldtentoonstelling in New York in 1939. Daarnaast zijn er onder andere ook vijf Vermeers te zien uit de eigen collectie van het museum.

Het prinselijk paar, de hele week in de stad voor de viering van NY400, werd in het museum rondgeleid door curator Walter Liedtke. ,,De prins en prinses waren vooral geïnteresseerd in de schilderijen van Vermeer'', vertelde hij. Naast Het Melkmeisje vonden de Oranjes ook het schilderij Vrouw met waterkan erg mooi, aldus Liedtke.

Het was voor de curator de tweede keer dat hij de kroonprins ontmoette. Willem-Alexander was in maart 2001 ook in het Metropolitan Museum om de grote tentoonstelling 'Vermeer en de Delftse school' te openen, toen nog zonder Máxima aan zijn zijde.

Na het museumbezoek togen Willem-Alexander en Máxima naar de New York Stock Exchange voor een diner. Daar werden ze door de top van de Nederlandse financiële wereld bijgepraat over de economische crisis.

Datum: vrijdag 11 september 2009, 05:36
Bron: Metro Algemeen
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Delft, New York, Noord-Holland, Verenigde Staten, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry