F-16’s onderscheppen Russische vliegtuigen

07/06
2011
2 F-16´s van Vliegbasis Volkel zijn vanochtend opgestegen om 2 Russische Bear T-95 vliegtuigen te onderscheppen. De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied in zonder hun identiteit bekend te maken.

De F-16´s onderschepten de Russen bij de grens van het NAVO-gebied waarvoor Nederland verantwoordelijk is. De jachtvliegtuigen volgden de Bears totdat de Russische toestellen noordwest van Leeuwarden richting Brits luchtruim het gebied verlieten. De Britse Royal Air Force nam de begeleiding vervolgens over.
 
Voordat de Bears het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied naderden, hielden Britse en Deense vliegtuigen de Russen al in de gaten.
 
Quick Reaction Alert
De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit militair verkeers- en gevechtsleidingcentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s en begeleidt ze naar hun doel.
 
Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen.
 
In januari en maart onderschepten Nederlandse F-16´s ook Russische Bears.

Datum: dinsdag 7 juni 2011, 13:34
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland, Leeuwarden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry