'Griekse euro-exit kan juridisch wél'

07/06
2011
Een Grieks vertrek uit de euro kan juridisch niet zomaar, bovendien blijft de schuld in euro’s staan, betogen economen als Mathijs Bouman. Analisten van Citigroup zijn het daarmee oneens en noemen juist de nieuwe bailout juridisch zwak onderbouwd.

Kern van het nieuwe steunpakket is de zogenaamde ‘Weense variant’, waarbij aan grootbanken zal worden gevraagd een ‘vrijwillige bijdrage’ te leveren, door een langere looptijd te accepteren of nieuwe obligaties op te kopen als de oude aflopen. Van de staatsobligaties valt 90 procent onder het Grieks recht, dat geen zgn. Collective Action Clauses (CAC) bevat. Dit betekent dat iedereen moet instemmen met een ‘zachte herstructurering’, een vrijwel onmogelijk opgave.

Omzetten schuld in drachme

Citigroup baseert zich ondermeer op het rapport ‘Greece debt, the endgame scenarios’ van de jurist Lee Buchheit. Een vrijwillige herstructurering komt volgens Buchheit neer op een ‘default’, als niet alle schuldeisers meedoen. Aan de andere kant zou het omzetten van Grieks papier in drachme of (nog te vormen) euro-obligaties volgens Grieks recht wel mogelijk zijn. Een (tijdelijk) vertrek van Griekenland uit de eurozone is daarmee juridisch niet bij voorbaat uitgesloten.

Econoom Mathijs Bouman verzet zich tegen een euro-exit van Griekenland, dat “contraproductief” zou zijn. “Griekenland voert de drachme weer in, tegen een lage eurokoers en kan vervolgens de buitenlandse schuld (die blijft natuurlijk in euro’s) helemaal niet meer betalen”, aldus Bouman al een jaar geleden op Z24.nl. Buchheit betoogt echter dat dit alleen geldt voor obligaties uitgegeven onder het Engelse recht, van toepassing tot de Griekse toetreding tot de eurozone in 2004.

Weerstand neemt toe

Naast de juridische complicaties van een ‘zachte sanering’, hebben ook S&P als Fitch onlangs duidelijk gemaakt dat het verlengen van looptijden van staatspapier als een default zal worden beschouwd. Alleen het vrijwillig opkopen van nieuwe obligaties als de oude aflopen lijkt nog soelaas te kunnen bieden. Indien Griekenland ook in 2013 en 2014 geen beroep kan doen op de internationale kapitaalmarkt is mogelijk 100 miljard euro extra nodig, berichtte Der Spiegel afgelopen weekeinde.

Ondertussen neemt ook binnen de politiek de weerstand tegen nieuwe financiële hulp aan Griekenland toe. Zo pleit SP-Kamerlid Ewout Irrgang voor een snelle en harde sanering. Als we een paar jaar wachten zit er veel meer publiek geld in en wordt de haircut (verlies) alleen maar groter, aldus Irrgang op Twitter. Oud-minister Willem Vermeend (PvdA) ziet de Grieken het liefst de eurozone verlaten. Volgens Vermeend en econoom Willem Buiter is Griekenland een “bodemloze put”.  

H/T: ‘Eurocraat Wellink’

© Blikopdebeurs.com

Zie ook: Editorial: Wilders 'kaapt' Griekenland discussie

Datum: dinsdag 7 juni 2011, 01:38
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie
Tags: Griekenland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry