Inspectie geeft Tandzorg Assen bevel te sluiten

27/05
2011
DEN HAAG (EZPress) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg IGZ heeft op 26 mei aan Tandzorg Assen het bevel gegeven de praktijk te sluiten. Tijdens een aangekondigd bezoek op 24 mei constateerde de inspectie ernstige tekortkomingen in de kwaliteit van de zorg die een risico vormen voor patinten.

Naar aanleiding van een melding bracht de inspectie in 2008 en 2009 al eerder bezoeken aan Tandzorg Assen. Het inspectiebezoek op 24 mei 2011 was om te beoordelen of eerder toegezegde verbeteringen waren gerealiseerd en geborgd. Dat bleek echter niet het geval.

Infectiepreventie onvoldoende

De geldende richtlijn over infectiepreventie wordt bij Tandzorg Assen onvoldoende nageleefd. De wijze waarop in de praktijk de instrumenten na gebruik worden schoongemaakt geeft geen garantie dat de instrumenten werkelijk geen infecties meer kunnen overbrengen. De apparatuur voor het reinigen en steriliseren van instrumenten wordt niet systematisch gecontroleerd en onderhouden. Dat is belangrijk om te kunnen vertrouwen op de goede werking ervan. Bovendien is niet beschreven wanneer welke instrumenten op welke wijze worden gereinigd gedesinfecteerd of gesteriliseerd. In de ruimte die daarvoor is bedoeld is geen duidelijk onderscheid tussen schoon en vuil.

Het is niet duidelijk of de tandartsen en medewerkers beschermd zijn tegen hepatitis B. Dat is van belang voor de veiligheid van zowel patinten als van tandartsen en medewerkers. De persoonlijke en handhygine waren onvoldoende. Medewerkers droegen bijvoorbeeld sieraden aan de handen terwijl dat vanwege de hygine niet is toegestaan. Bovendien waren de kranen in de praktijkruimte niet handsfree te bedienen en bij de behandelstoelen was geen handalcohol aanwezig.

Bescherming tegen straling onduidelijk

Er worden rntgenfotos genomen in de praktijkruimte terwijl andere patinten en medewerkers in diezelfde ruimte zijn. Er is geen verplichte stralingsrisicoanalyse uitgevoerd om te beoordelen of dit toegestaan is volgens de wettelijke normen. Bovendien is niet alle rntgenapparatuur aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wat wel verplicht is.

Bevel

Het bevel tot sluiting van Tandzorg Assen is ingegaan per 26 mei 2011 en eindigt op 2 juni en kan door de minister van VWS worden verlengd. Tandzorg Assen mag pas weer open als de inspectie heeft kunnen vaststellen dat de vereiste verbeteringen zijn gerealiseerd en de praktijk dus weer voldoet aan de voorwaarden om verantwoorde zorg te kunnen leveren.

Einde bericht

Bron Inspectie voor de Gezonheidszorg

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 27 mei 2011, 13:53
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Assen, Drenthe

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry