Winning schaliegas nog niet aan de orde in Nederland

26/05
2011
ZEIST (EZPress) - Huidige alternatieve energie technologien zijn nog onvoldoende ontwikkeld om fossiele brandstoffen te vervangen. Tot het moment dat we volledig kunnen overgaan op duurzame alternatieven zijn we afhankelijk van olie kolen en gas. Hiervan is gas de schoonste en bovendien flexibel in te zetten om piekbelasting op te vangen. Gas is voor Nederland al 50 jaar belangrijk als energiebron maar ook voor inkomsten in de vorm van aardgasbaten.

Nederland kent een aantal grote gasreservoirs zoals het Slochteren gasveld in Groningen. De hoeveelheid gas in deze reservoirs is echter eindig. Voor de energievoorziening is het mogelijk om buitenlands gas te importeren maar hierdoor wordt Nederland afhankelijker van gasleverende landen zoals Rusland. Om dit zo lang mogelijk uit te stellen wordt er gezocht naar nieuwe mogelijkheden om gas te winnen. Een van deze nieuwe voorraden zou het zogenaamde schaliegas kunnen zijn.

Schaliegas

Schaliegas is aardgas dat opgesloten zit in kleisteenlagen in de ondergrond. Deze lagen worden ook wel schalies genoemd. Uit een eerste verkennend onderzoek van TNO voor Energie Beheer Nederland blijkt dat de Nederlandse ondergrond potentieel veel schaliegas bevat. Deze lagen bevinden zich in de Nederlandse ondergrond op veelal meer dan twee kilometer diepte. Het winnen van gas hieruit is lastiger dan het winnen uit zandsteen zoals in Groningen omdat de structuur veel compacter is.

Winning van schaliegas

Op dit moment is grootschalige winning van schaliegas in Nederland nog niet aan de orde. De verwachting is dat dit nog minimaal 510 jaar op zich laat wachten. De techniek die wordt gebruikt om schaliegas te winnen wordt fraccing of kraken genoemd. Bij het kraken wordt het gesteente waar het gas in zit gebroken door onder hoge drukwater en zand in de schalielaag te pompen. Hierbij worden mogelijk ook chemicalin gebruikt die onder andere noodzakelijk zijn om het zand en water in oplossing te houden gedurende transport de put open te houden en corrosie van de put tegen te gaan. Iedere producent bepaalt zelf of en zo ja welke chemicalin daarvoor worden gebruikt.

Boringplaatsen

In de Verenigde Staten wordt al meerdere jaren geboord naar schalie gas. Op dit moment komt 20 van de gaswinning in de VS uit schaliegas. Hiervoor zijn veel putten nodig. In de VS kan dat maar omdat ruimte is het in Nederland zeer beperkt is is het hier niet mogelijk noch wenselijk om zoveel boorputten te maken. Mocht het gericht zoeken naar schaliegas succesvol zijn dan kan in Nederland schaliegas wellicht geproduceerd worden. Daarvoor zijn hoogwaardige technieken zoals het plaatsen van meerdere boringen vanaf n locatie noodzakelijk en de nodige kennis.

De rol van TNOTNO streeft naar een robuuste transitie naar een duurzame energievoorziening. Dat houdt in dat TNO investeert in milieuvriendelijke alternatieven en zich tevens inzet voor een zo optimaal en schoon mogelijk gebruik van fossiele brandstoffen in de transitie naar duurzame oplossingen. Dit sluit aan bij het advies van de Energieraad. Gas is als relatief schone fossiele brandstof daarbij voor TNO een belangrijk speerpunt. TNO heeft uitgebreide kennis van de Nederlandse ondergrond en onderzoekt potentile schaliegasvoorraden. Daarbij zoeken we naar methodes en technologien die van belang zijn voor de productie van schaliegas zoals het minimaliseren van het ruimtelijk gebruik mogelijkheden voor het simuleren monitoren en controleren van de gemaakte scheuren de zogenoemde fracs in de ondergrond eventuele alternatieve methodes voor het kraken het monitoren van put integriteit en reiniging van geproduceerd water.

Einde bericht

Bron TNO

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: donderdag 26 mei 2011, 07:59
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Gelderland, Groningen, Putten, Rusland, Slochteren, Utrecht, Verenigde Staten, Zeist

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry