Nederland en Duitsland verdiepen samenwerking

10/05
2011
Minister Hans Hillen heeft vandaag in Berlijn overleg gevoerd met zijn Duitse ambtgenoot Thomas de Maizière. De bewindslieden, die voor vergelijkbare budgettaire uitdagingen staan, spraken af de samenwerking tussen beide landen te verdiepen.

De Maizière maakt naar verwachting later deze maand zijn bezuinigingsplan openbaar. Daarna werken Nederland en Duitsland een concreet pakket aan samenwerkingsmogelijkheden uit. 

Bundelen

Hillen en De Maizière streven naar een zogenoemde European Air Defence Task Force, waarin beide krijgsmachten hun Patriot-capaciteit bundelen en waarbij andere landen zich kunnen aansluiten. Ook willen ze gezamenlijk initiatieven binnen NAVO en EU ontwikkelen voor `pooling and sharing`.

Beide landen werken ook mogelijkheden uit voor samenwerking op operationeel, materieel en logistiek gebied. Zo wordt gedacht aan een hechtere coöperatie van beide onderzeediensten en gezamenlijk onderhoud aan onder meer de Boxer, de Panzerhouwitser 2000 en de NH-90.

De bewindslieden stelden vast dat het Duits-Nederlandse legerkorps het ankerpunt van de samenwerking blijft. Wel zal naar rato worden gesneden in de ondersteuning en staf van het hoofdkwartier. 

Kunduz

Hillen en De Maiziere spraken hun vertrouwen uit over de politietrainingsmissie in Kunduz. Nog deze maand worden de afspraken over de samenwerking in Noord-Afghanistan met een zogenoemd ‘memorandum of understanding’ bezegeld. De Maiziere zal bezien of de Duitse trainingsinspanning van 6 naar 8 weken verlengd kan worden, waarmee zij in de pas komt met het Nederlandse curriculum. 

Ook de andere activiteiten, zoals de inzet voor de kust van Somalië en bij Libië kwamen aan de orde. Daarnaast vormde cyber een gespreksonderwerp.

Datum: dinsdag 10 mei 2011, 16:59
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Berlijn, Duitsland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry