Geruchten over euro-exit Griekenland

07/05
2011
Griekenland zou overwegen uit de eurozone te stappen en weer een eigen munt in te voeren. Dat bericht Der Spiegel vrijdag. De Griekse en Duitse regering ontkennen met klem. Ook zou er vrijdagavond een ‘crisisberaad’ plaatsvinden in Luxemburg.

Volgens Der Spiegel heeft de Griekse regering de afgelopen dagen gezinspeeld op een exit uit de eurozone tegenover de Europese Commissie. Vrijdagavond zouden de ministers van Financiën van de eurolanden in Luxemburg bijeenkomen om de crisis te bespreken. Steffen Seibert, woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, kwam snel met een ontkenning. “Dit ligt niet op tafel van de Duitse regering en is geen topic op Europees niveau'”, aldus Seibert.

“Totale fantasie”

Een Franse regeringswoordvoerder kwalificeerde een Griekse euro-exit als “totale fantasie”. Of er daadwerkelijk een spoedberaad in Luxemburg plaats zal vinden is vooralsnog onduidelijk. De Griekse onderminister van Financiën Filippos Sachinidis tegenover persbureau Reuters: "The report about Greece leaving the eurozone is untrue. Such reports undermine Greece and the euro and serve market speculation games". De euro zakte intraday één cent van 1,445 naar 1,435 dollar.

Griekenland kreeg vorig jaar 110 miljard euro steun uit het noodfonds van EU en IMF. Desalniettemin kampt het land met grote financiële problemen en steeds meer analisten rekenen op een herstructurering, waarbij de schuld deels ‘afgestempeld’ moet worden. De Duitse minister van financiën Schäuble hintte daar al eerder op. Standard en Poors denkt dat de obligatiehouders (lees: grote banken) in zo’n scenario dan mogelijk voor 50 tot 70 procent het schip ingaan.

Hans Jager

© Blikopdebeurs.com

Datum: zaterdag 7 mei 2011, 01:58
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie
Tags: Griekenland, Luxemburg

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry