Pantserhouwitser terug in Nederland

06/05
2011
Met de terugverplaatsing van een Pantserhouwitser van de Task Force Uruzgan is de bulk van het materieel uit Afghanistan terug in Nederland. Een C-17 transportvliegtuig met het zware rijdende geschut landde vanavond op vliegbasis Eindhoven. De redeployment is hiermee symbolisch afgerond.

Sinds 1 augustus vorig jaar zijn 800 containers en 300 voertuigen met een totaal van 1100 stuks materieel, vanuit Afghanistan over zee of per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Op die datum beëindigde Nederland zijn taak als lead nation in Uruzgan en startte de grootscheepse terugverplaatsing van eenheden en materieel, het herstel van en onderhoud aan de stukken en de terugkeer naar de Defensieonderdelen. 

Inpakken

In juli vorig jaar ging de eerste lichting van de Redeployment Task Force (RDTF) in Tarin Kowt van start met het inpakken van het materieel. Op 6 december droeg het de werkzaamheden over aan RDTF2 op Kandahar Airfield. Daar bekeken de militairen welke stukken in Afghanistan afgestoten konden worden, wat terug moest naar Nederland en welk materieel nodig is voor de politietrainingsmissie in Kunduz. 

Leegruimen

RDTF2 beëindigde vorige maand haar taken. De Nederlandse ondersteuningseenheid op Kandahar, het National Support Element, werkte de resterende zaken af, zoals het leegruimen van het Nederlandse kamp. De komende 2 maanden gaan de laatste kleinere voertuigen en containers vanuit de haven van het Pakistaanse Karachi op transport naar Nederland. 

Onderhoud

De vandaag op vaderlandse bodem aangekomen Pantserhouwitser gaat, voordat het terugkeert naar de eigen eenheid, 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot, eerst naar één van de onderhoudsbedrijven van Defensie. Daar wordt het kanon diepgaand gereinigd en waar nodig hersteld. Zware stukken zoals de YPR pantserrupsvoertuigen, Leopard-tanks en vele gepantserde en ongepantserde voertuigen, gingen de vuurmond voor. 

Multinationaal

Een groot deel van het zware materieel vanuit Afghanistan werd de afgelopen maanden met een C-17 transportvliegtuig van de Heavy Airlift Wing naar Nederland gevlogen. Dit is een multinationaal samenwerkingsverband waarin naast de Nederlandse Defensie nog 13 landen aan deelnemen. De HAW heeft 3 C-17's in gebruik en heeft als thuisbasis Pápá (Hongarije). Nederland is een van de voornaamste deelnemers in dit project en gebruikt de C-17 alleen voor ondersteuning voor missies.

Datum: vrijdag 6 mei 2011, 19:28
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Eindhoven, Hongarije, Karachi, Noord-Brabant, Oirschot, Pakistan

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry