Defensie herdenkt gevallenen

04/05
2011
Defensie heeft vandaag alle militairen en burgers van het Koninkrijk der Nederlanden die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen of terreur, tijdens militaire conflicten en vredesmissies zijn omgekomen herdacht. Plechtigheden waren er zowel in heel Nederland als in het buitenland.

Op de Dam in Amsterdam legde Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm namens de krijgsmacht een krans bij het Nationaal Monument. Hij werd daarbij geflankeerd door zijn 4 operationele commandanten. Minister-president Mark Rutte plaatste een krans in het gezelschap van onder andere Defensieminister Hans Hillen. Militairen en oudgedienden uit de hele Defensieorganisatie verzorgden het ceremonieel, van erehaag tot kranswacht. Een hoornblazer van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso blies het signaal Taptoe. De marechaussee hield na afloop de wacht bij het monument en de gelegde kransen en bloemen.

Grebbeberg

De landmacht coördineerde de plechtigheid op Militair Ereveld Grebbeberg, ter herdenking van alle militairen die sinds 1940, waar ook ter wereld, het leven lieten bij de uitvoering van de militaire dienst. Vóór de ceremonie was er een stille tocht onder begeleiding van de marechaussee en de politie.
Militairen van 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers bemanden in een uniform uit 1939 de erewachtposten. Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Mart de Kruif legde kransen met Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven waarna een defilé langs de ruim 800 graven volgde.

Den Helder

De marine herdacht alle gevallen militairen der zeemacht en van het koopvaardijpersoneel in Den Helder. Een gewapende wacht, deputaties van marine-eenheden en de Marinierskapel der Koninklijke Marine verzorgden de ceremoniële plechtigheid bij het monument ‘Voor hen die vielen’. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en commodore André Kraak plaatsten namens de Koninklijke Marine en de Commandant der Strijdkrachten een krans. Hetzelfde deden burgemeester Koen Schuiling en wethouder Pia Bruine namens gemeente Den Helder.

Soesterberg

Boven het monument voor de gevallenen op voormalig vliegbasis Soesterberg vlogen 4 F-16’s van vliegbasis Volkel een zogenoemde missing-man formatie waarbij één van de jachtvliegtuigen de formatie verlaat als symbool voor de overledenen. Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen legde een krans bij het monument.

Scheveningse Bosjes

De marechaussee herdacht bij de Waterpartij in de Scheveningse Bosjes de gevallenen van het Englandspiel en overig inlichtingenwerk. Tussen 12 maart 1942 en 1 april 1944 werden 59 Nederlandse agenten direct na hun parachutelanding in ons land gevangen gezet. Slechts 5 overleefden dit. Onder de slachtoffers bevonden zich ook 10 marechaussees. Plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Hans Leijtens legde een krans namens Het Wapen.

Koninkrijk der Nederlanden in het Caraïbisch Gebied

Burger- en militaire autoriteiten, nabestaanden van gevallenen en deputaties van de krijgsmacht hielden een herdenkingsplechtigheid bij het monument op het Waaigat op Curaçao. Personeel van de marine, landmacht en Curaçaose Militie verzorgde het ceremonieel. De gouverneur van Curaçao, de minister-president en de Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch Gebied plaatsten een krans.

Missiegebieden

Naast eerdergenoemde plaatsen leverden militaire eenheden en vertegenwoordigers een bijdrage aan  dodenherdenkingen, onder meer in Assen, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Kornewerdezand, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Rotterdam, Steenwijk, Texel en Waalre. Ook Nederlandse vertegenwoordigers in het buitenland en militairen in verschillende missiegebieden, zoals op het Zuid-Afghaanse Kandahar Airfield en in het noordelijk gelegen Kunduz, hebben aandacht besteed aan de Dodenherdenking.

Datum: woensdag 4 mei 2011, 20:30
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Assen, Breda, Den Helder, Drenthe, Eindhoven, Friesland, Leeuwarden, Limburg, Maastricht, Middelburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Rotterdam, Texel, Waalre, Zeeland, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry