Weekoverzicht Defensie-operaties

27/04
2011
Cougar-transporthelikopters hebben tweede paasdag de brandweer geassisteerd bij de bestrijding van een natuurbrand in het Drentse Fochteloërveen. Een overzicht van Defensie-operaties tussen 18 en 25 april.

De 2 Cougars stortten met een flexibele waterzak die onder de helikopter hangt, de zogenoemde bambi-bucket, 2500 liter water per keer uit over de vuurzee. In totaal vlogen de transporthelikopters 150.000 liter water naar de brandhaard.

Ziekenhuis verhuisd

Een groot aantal militairen assisteerde vorige week bij de verhuizing van het Maasziekenhuis Pantein van Boxmeer naar Breugen. Militaire verpleegkundigen begeleidden de patiënten, terwijl reservisten samen met politie het verkeer op de route regelden en de locaties bewaakten.

Topdrukte reddingshelikopters

Afgelopen periode vlogen reddingshelikopters van Defensie 9 keer patiënten vanaf de Noordzee of Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vaste land. Daarnaast werd een helikopter nabij Marken ingezet bij de zoektocht naar mogelijke drenkelingen in het IJsselmeer. Deze zoektocht leverde niets op.

 

Operaties in het buitenland:

Egypte
Een transport van een hefschip voor het installeren van windturbines op zee, dat beveiligd werd door 20 mariniers, is veilig aangekomen in Suez. Het schip dat eind maart vanuit China richting Nederland vertrok, moest tijdens haar reis door een gebied met een hoge piraterijdreiging. Ter beveiliging zijn in Singapore de mariniers, het zogeheten Vessel Protection Detachment, aan boord gegaan. Zij verlieten het schip afgelopen week in Suez.

Afghanistan
De Nederlandse F-16’s, gestationeerd op Kandahar Airfield, maakten de afgelopen periode met het digitale luchtverkenningssysteem RecceLite de 1,5 miljoenste foto. Met het systeem dragen ze, door het opsporen van geïmproviseerde explosieven en routeverkenningen, dagelijks bij aan de veiligheid van ISAF-militairen.

Libië
Nederlandse F-16’s, die opereren vanaf de Italiaanse Vliegbasis Decimomannu, hebben binnen 4 weken al 100 vluchten boven Libië gevlogen. De F-16’s vliegen, in het kader van de NAVO-operatie Unified Protector, vluchten voor het wapenembargo tegen en de naleving van de no-fly zone boven Libië. Het detachement van ongeveer 115 militairen komt van Vliegbasis Leeuwarden en is aangevuld met personeel van andere Defensieonderdelen.

Irak
2 zelfmoordenaars in Bagdad brachten hun voertuigen met explosieven tot ontploffing bij een ingang van de International Zone. In deze zone werken ook 4 Nederlandse militairen van de NATO Training Mission Iraq aan de opbouw van de Iraakse veiligheidssector. De explosie doodde 5 Irakezen en verwondde er meerdere. Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers en was geen sprake van materiële schade.

Somalië
7 van de 16 Somaliërs die geruime tijd aan boord van Hr. Ms. Tromp zijn vastgehouden, zijn afgelopen week vrijgelaten en voor de kust van Somalië afgezet. De overige 9 Somaliërs, welke naar Nederland waren overgebracht, zitten in voorlopige hechtenis in afwachting van de behandeling van hun strafzaak.

Datum: woensdag 27 april 2011, 16:02
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Bagdad, Boxmeer, China, Egypte, Friesland, Irak, Leeuwarden, Noord-Brabant, Singapore

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry