Duurzaam Almere centraal op Euroconfab 2011

05/04
2011
ALMERE (EZPress) - Duurzaam Almere centraal op Euroconfab 2011 Spiral Dynamics Integral

Hoe kun je Almere tot een duurzame gezonde stad maken Deze belangrijke vraag staat centraal tijdens de vierdaagse conferentie Euroconfab 2011 Spiral Dynamics Integral. De conferentie wordt van 7 tot en met 10 april gehouden op het Almeerse stadslandgoed De Kemphaan. Hogeschool CAH Almere is samen met de School of Synnervation van het Centre for Human Emergence Nederland CHE organisator. Het CHE heeft het gedachtengoed van Spiral Dynamics Integral naar Nederland gebracht. De grondlegger ervan is Dr. Don Beck ook aanwezig op de EuroConfab. De EuroConFab 2011 is een conferentie voor en door praktijkbeoefenaars waarbij het vooral gaat om het delen van ervaringen inzichten en het versterken van de werkmethoden van de deelnemers. De deelnemers gaan aan de slag met drie aansprekende en duurzame Almeerse voorbeelden.

CAH Almere met name het lectoraat Ecoeffectief ondernemen in een stedelijke omgeving wil de conferentie nuttig maken voor de Almeerse samenleving. Dat gebeurt via praktijkvoorbeelden uit Almere Buiten Haven en Poort en een discussie over de volgende stap in de duurzame ontwikkeling van Almere waarbij ook Almeerse professionals aanwezig zullen zijn. De deelnemers brengen kennis en ervaring in op het gebied van organisatieontwikkeling educatie gebiedsontwikkeling landbouw en voedsel zorg enzovoorts.

Vitale stad van allure

De EuroConfab 2011 Spiral Dynamics Integral editie is de vijfde op rij. Via Spiral Dynamics wordt inzicht verkregen in de waarden en drijfveren van mensen teams en organisaties en via welke route een gewenste verandering tot stand kan komen. En van de organisatoren is Gaston Remmers van de CAH Almere. Hij vertelt dat Almere de ambitie heeft om een vitale duurzame stad van allure te creren. Wat heb je nodig om dat te bereiken Je zult altijd moeten samenwerken waarbij je zowel naar de straat de wijk en de stad als geheel kijkt. Een van de praktijkcases Big Move speelt in Almere Poort. Daar kunnen deskundigen nu al vertellen dat bewoners van sommige appartementencomplexen over enige tijd met klachten naar de dokter zullen komen onder meer door gebrek aan goede buitenruimte. Bovendien spelen er veel psychische problemen achter de voordeur. Remmers Met een betere publieke ruimte bijvoorbeeld in te vullen met stadslandbouw kun je hier op inspelen. Het gaat er vaak om een stapje extra te zetten. Bij dit project Big Move is onder meer zorginstelling Zorggroep Almere betrokken. Oplossingen om te komen tot een betere leefomgeving worden vaak gevonden in de samenwerking tussen bewoners maatschappelijke instellingen scholen en overheid. Dat blijkt ook uit de andere praktijkcases in Almere Buiten Buitenhoutcollege en Almere Haven De Wierden.

Het lectoraat Ecoeffectief ondernemen in een stedelijke omgeving kijkt behalve naar samenwerking ook naar ondernemerschap. Van bedrijven van bewoners en ook van overheidsmedewerkers. Remmers Welke werkwijzen zijn beschikbaar om mensen die iets willen ondernemen te versterken in hun vermogen om bij te dragen aan een vitale leefbare stad Hoe zorgen we er voor dat de passie van ondernemers verbonden wordt met die van anderen En hoe doen we dat op een manier die sociaal economisch en ecologisch rendement oplevert Het lectoraat werkt toepassingsgericht en zal aansluiten op de dynamiek en ambities van Almere. Ook de deelnemers aan de conferentie zullen concrete ideen naar voren te brengen. Ik zie het als een creatieve broedplaats waarbij men zich eerst verdiept in de voorbeelden en daarna met adviezen komt. Daarbij is integrale duurzaamheid het kernwoord. Almeerse professionals kunnen daarbij een belangrijke rol vervullen omdat zij over cruciale informatie van de stad beschikken.

Het lectoraat van CAH Almere gaat nieuwe kennis en concepten ontwikkelen om functies op de rand van stad en platteland zoals voedselproductie energieproductie wonen en welzijn op een creatieve manier met elkaar te verbinden. Zo wordt bekeken hoe in een gebied van vijftien hectare rond De Kemphaan op de beste manier stadslandbouw kan worden gerealiseerd. Er wordt door CAH Almere onder meer samengewerkt met de Economic Development Board Almere EDBA om te komen tot concrete business plannen.

einde bericht

Bron Almere City Marketing

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution B.V. www.ezpress.eu

Datum: dinsdag 5 april 2011, 11:00
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu
Tags: Almere, Flevoland, Overijssel, Wierden

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry