Zo zet je Firefox’ volg-me-niet optie aan

28/03
2011
De nieuwe versie van de Firefox-browser is onlangs uitgebracht. Een van de nieuwe functies is de “volg-me-niet” optie: je kan aan websites laten weten dat je niet gevolgd wilt worden. Maar die is behoorlijk ingewikkeld te vinden en staat standaard uit.

De optie bevindt zich namelijk niet onder de “Privacy”-tab, zoals je zou verwachten, maar bij de “Advanced”-tab onder het kopje “Browsing”. En de optie staat standaard niet aangevinkt.

Dat een browser deze optie standaard heeft uitstaan, is relevant. In de discussie over cookies horen we immers vaak dat gebruikers met browserinstellingen zouden moeten kunnen doorgeven of zij wel of niet gevolgd willen worden. Maar daarvoor is wel een bewuste keuze van de gebruiker nodig. Adverteerders kunnen er dus niet vanuit gaan dat Firefox 4-gebruikers toestemming hebben gegeven voor het volgen van hun surfgedrag omdat de “volg-me-niet” optie uitstaat.

Je zou overigens bijna denken dat Mozilla, de maker van Firefox, niet wíl dat gebruikers deze optie aanzetten. Misschien is daarvoor wel een eenvoudige verklaring: Google is de belangrijkste financier van Mozilla.

Datum: maandag 28 maart 2011, 10:56
Bron: BitsOfFreedom
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry