Conclusie advocaat-generaal in terrorismezaken

15/03
2011
Conclusie advocaat-generaal in terrorismezaken

Den haag, 15 maart 2011 - Op 15 maart 2010 heeft de advocaat-generaal bij de Hoge Raad mr. A. Machielse conclusies genomen in de zaken van twee van de verdachten uit het zogenoemde Piranha-onderzoek.

De betrokken verdachten zijn in de media aangeduid als Nouriddin El. F. en Soumaya S..

Achtergrond
Het gerechtshof Den Haag heeft op 2 oktober 2008 beide verdachten veroordeeld voor de deelname aan een terroristische organisatie en het medeplegen van het voorbereiden van moord en/of doodslag met een terroristisch oogmerk op politici, in combinatie met vuurwapendelicten (LJN BF4814). Nourridin El F. werd ook veroordeeld voor het werven voor de gewapende strijd (LJN BF3987).
Namens Nourridin El F. heeft mr. A.A. Franken, advocaat in Amsterdam, zich tot de Hoge Raad gewend. Namens Soumaya S. heeft mr. B.Th. Nooitgedagt, advocaat in Amsterdam, dit gedaan.

De conclusie van de advocaat-generaal
In de zaak van Nourridin El F. is naar de mening van de advocaat-generaal de redelijke termijn in de cassatieprocedure overschreden. Dit zal er toe moeten leiden dat de Hoge Raad de opgelegde straf vermindert. Verder ziet de advocaat-generaal geen gronden voor cassatie.
In de zaak van Soumaya S. heeft het hof onder meer bewezenverklaard dat de verdachte een vuurwapen, een AGRAM 2000, voorhanden heeft gehad. Maar verdachte is voor het in bezit hebben van dit wapen al eerder veroordeeld bij een onherroepelijk geworden vonnis van de rechtbank Rotterdam (LJN AU4531). Volgens de advocaat-generaal is dit in strijd met het beginsel van ‘ne bis in idem’, ofwel het verbod op een dubbele vervolging voor hetzelfde feit. Om deze reden adviseert de advocaat-generaal de Hoge Raad het arrest van het hof te vernietigen, voor zover het betreft de veroordeling voor het deelnemen aan een criminele en terroristische organisatie, het medeplegen van het voorbereiden van terroristische moord/doodslag op politici, en de strafoplegging.

Verdere gang van zaken
De zaak is verwezen naar de rol van 17 mei 2011 voor uitspraak door de Hoge Raad.

Ten slotte
Een conclusie is een rechtsgeleerd advies aan de Hoge Raad. De advocaat-generaal is lid van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.
Het parket bij de Hoge Raad kan zich over een door de Hoge Raad te beoordelen zaak niet anders uitlaten dan in het kader van de conclusie en is dan ook niet in de gelegenheid tot het geven van nader commentaar.

Den Haag, 15 maart 2010

Zie voor de volledige conclusies:
LJN BP7544 Zaaknummer 08/04418, Soumaya S., advocaat mr. B.Th. Nooitgedagt

LJN BP7585 Zaaknummer 08/04272, Nouriddin El F., advocaat mr. A.A. Franken

Datum: dinsdag 15 maart 2011, 13:06
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Leiden, Noord-Holland, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry