Militair veldhospitaal in Amsterdam

09/03
2011
In het centrum van Amsterdam, op het Marine Etablissement tegenover het Centraal Station, oefent 400 Geneeskundig Bataljon de ondersteuning van civiele partners met een volwaardig mobiel militair hospitaal. Het hospitaal is tot 23 maart operationeel en beschikt onder meer over een spoedeisende afdeling, operatiekamers, en een intensive care.

Tijdens de oefening Capital Care wisselen medewerkers van uiteenlopende medische en veiligheidsinstanties ervaring uit met militairen in het kader van intensivering civiel-militaire samenwerking. Ook de 75 veiligheidsofficieren van Defensie, die regionaal contact hebben met civiele instanties, doen mee aan Capital Care. Morgen wordt bijvoorbeeld samen met de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio, politie, brandweer geoefend.

Specifieke ervaring

De bezoekers krijgen door demonstraties van militairen, waarbij met oefengewonden reële situaties worden nagebootst, een indruk van de geneeskundige capaciteiten binnen de landmacht. 400 Geneeskundig Bataljon, de grootste geneeskundige eenheid van de landmacht, heeft de afgelopen jaren zeer specifieke ervaring opgedaan in Afghanistan met bijvoorbeeld schotwonden en slachtoffers van geïmproviseerde explosieven.

Meekijken

Een ander aspect aan de oefening is dat aankomend geneeskundig personeel de gelegenheid krijgt om in het opgestelde veldhospitaal over de schouders van het personeel mee te kijken. Het hospitaal beschikt over vrijwel alle voorzieningen van een regulier hospitaal, zoals een spoedeisende hulpafdeling, meerdere verpleegafdelingen, operatiekamers, een röntgenafdeling, een laboratorium, een intensive care en een polikliniek.

Datum: woensdag 9 maart 2011, 15:26
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry