Weekoverzicht Defensie-operaties

08/03
2011
Duikers van de Koninklijke Marine hebben vorige week in rivier de Noord nabij Rotterdam wederom gezocht naar bewijsmateriaal in een strafrechtelijk onderzoek. Dit gebeurde op verzoek van het regiokorps Rotterdam-Rijnmond.

Het bewijsmateriaal ligt vermoedelijk op de bodem van de Noord. Vorige week dinsdag zocht de Duik- en Demonteergroep (DDG) van de Koninklijke Marine een gebied van 400 bij 500 meter af. Vandaag brachten marineduikers de blinde vlekken in kaart, zoals de bodem rond de pijlers van de brug over de Noord.

F-16’s onderscheppen Russische bommenwerpers
Twee F-16´s hebben afgelopen week twee Russische T-95 Bear bommenwerpers onderschept. De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied van het luchtruim binnen zonder hun identiteit bekend te maken. Luchtgevechtsleiders van het Air Operations Controls Station Nieuw Milligen stuurden de F-16´s van Vliegbasis Leeuwarden op de Bears af voor een visuele identificatie en voor begeleiding door het verantwoordelijkheidsgebied. De F-16´s onderschepten de Russen bij de grens van het gebied waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is.

Inzet reddingshelikopters
Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn de afgelopen week tweemaal ingezet voor patiëntenvervoer.

 

 

Operaties in het buitenland:

Kustwacht onderschept drugs bij Aruba
De Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caraïbisch Gebied heeft gisteren een speedboot met verdovende middelen onderschept. Het vaartuig met de drugs voer in de territoriale wateren van Aruba. De twee opvarenden zijn aangehouden. Beide verdachten en de verdovende middelen zijn overgedragen aan de Unit Georganiseerde Criminaliteit (UGC). De zaak is verder in onderzoek. 

Rotterdam en Kustwacht redden bemanning zeilschip
Tijdens een van de patrouilles voor de Kustwacht Caribisch Gebied heeft Hr. Ms. Rotterdam in samenwerking met de Superrhib van de Kustwacht afgelopen periode drie opvarenden van een in nood verkerend zeilschip in veiligheid gebracht. Hierbij werd de Lynx boordhelikopter van het marineschip en de Superrhib van de Kustwacht ingezet. Hr. Ms. Rotterdam voert op het moment kustwachttaken uit in het Caribische gebied. Het redden van mensenlevens op zee is één van de kustwachttaken van het schip dat sinds 11 februari voor de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied en de Kustwacht vaart. 

Nederlandse militairen vast in Libië
Vorige week is de boordhelikopter van Hr. Ms. Tromp bij een consulaire evacuatieoperatie in Sirte aan de grond gehouden door een gewapende Libische eenheid van het huidige regime. De twee evacués hebben Libië inmiddels verlaten. Over de vrijlating van de drie bemanningsleden van de helikopter vindt nog intensief diplomatiek overleg plaats.

Commando-overdracht National Support Element
Met de overhandiging van de vlag van het National Support Element (NSE) heeft majoor Rob van Wijngaarden afgelopen zondag op Kandahar Airfield symbolisch het commando over het NSE overgedragen aan majoor Bas Homfeld. De ceremonie vond plaats op Kandahar Airfield (KAF). Het NSE is verantwoordelijk voor transport, bevoorrading, legering, voeding en postverwerking van Nederlandse militairen. 

Medaille voor Afghanistangangers
Militairen van de Redeployment Task Force en de Air Task Force hebben vorige week de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvangen voor hun inzet in Afghanistan. De medaille werd in de IJsselhallen in Zwolle uitgereikt door Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee en Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen.

Hr. Ms. De Ruyter actief tijdens Ocean Shield
Momenteel wordt het marinefregat Hr. Ms. De Ruyter ingezet voor de NAVO antipiraterijmissie Ocean Shield. Het vlaggenschip van de NAVO, onder leiding van de Nederlandse commandeur Hijmans, neemt de taken tijdelijk over van Hr. Ms. Tromp dat zich momenteel voor de kust van Libië bevindt. Om de langere inzet te kunnen garanderen heeft de De Ruyter een aanzienlijke hoeveelheid reservedelen en andere goederen ontvangen. Op dit moment is het schip bezig met het patrouilleren van scheepvaartroutes en het verzamelen van inlichting met betrekking tot piraterij voor de Somalische kust.

 

 

Komende periode:

Nederland verlengt bijdrage VN-missie
De Ministerraad heeft vorige week besloten de deelname aan de huidige vredesmissie van de Verenigde Naties in Soedan met maximaal 6 maanden te verlengen. De 12 militaire waarnemers, 15 politietrainers - waarvan 11 van de Koninklijke Marechaussee en 4 van de civiele politie - en enkele staffunctionarissen blijven tot uiterlijk half oktober van dit jaar in Soedan.

 

 

Missiegebied uitgelicht:

Democratische Republiek Congo
Op verzoek van de Congolese regering besloot de EU in 2005 een missie samen te stellen met een adviserende taak op het gebied van Security Reform: de EU advisory and assistance mission for security reform in the Democratic Republic of Congo (EUSEC RD Congo).  Deze missie startte officieel op 8 juni 2005 en het mandaat is inmiddels verlengd tot 30 september 2012. Defensie neemt met drie militairen deel: kolonel der mariniers Marco Hekkens bij de staf EUSEC in de hoofdstad Kinshasa en majoor Aldrik Schmitz du Moulin en luitenant Laura van Leuven als vooruitgeschoven post bij het EUSEC Detachement in de stad Goma. Die ligt in het oostelijk deel van de DRC, vlak bij de grens met Rwanda.

Werkzaamheden
De werkzaamheden van het Nederlandse personeel bij EUSEC lopen uiteen. Het accent in Goma ligt voornamelijk op het begeleiden van de integratie van de diverse legereenheden in de oostelijke provincies in een nieuwe organisatiestructuur. Daarnaast assisteren de Nederlandse militairen bij de registratie van de militairen in een centraal en geautomatiseerd personeelsbestand. Daar hoort het verstrekken van militaire identiteitsbewijzen bij. Dit laatste is een voorwaarde om de militairen maandelijks hun salaris te betalen en daarop houden de Nederlandse militairen nauw toezicht.

Daarnaast vormen de EUSEC-detachementen de ogen en oren van de EUSEC-staf in Kinshasa en hebben zij dagelijks te maken met SSR gerelateerde zaken zoals de veiligheid van opslag van wapens en munitie, Gender, re-integratie in de maatschappij van ex-militairen en lessen op gebied van militair juridische zaken.

Speerpunten
Kolonel Marco Hekkens, die tevens optreedt als Senior Nationaal Representative (SNR), is belast met het adviseren en begeleiden van de hervormingen van het leger op het strategische niveau in de meest algemene zin. In het bijzonder richt hij zich op het moderniseren van de logistiek van het Congolese leger. Eén van de speerpunten is het op korte termijn (ruim voor aanvang van de verkiezingen) een concrete verbetering aanbrengen in de wijze van opslag van wapens en munitie. 

Die is uiterst zorgwekkend en levert potentiële risico’s op door bijvoorbeeld explosiegevaar en diefstal. De EUSEC speelt daarbij zowel een faciliterende, bemiddelende als coördinerende rol en doet dit zoveel mogelijk als een geïntegreerde aanpak: coördinatie tussen Congolese departementen, het leger, de VN, de NGO’s werkzaam op dit gebied en bilaterale initiatieven tussen donorlanden en de DRC. Zo probeert men initiatieven te standaardiseren en de juiste prioriteiten te stellen. 

Een ander speerpunt is de hervorming van de militair-medische logistiek en de opleidingen en trainingen van logistiek personeel en eenheden. Een nieuw speerpunt, direct gerelateerd aan het werkgebied van de logistiek, is de verbetering van de veiligheid op de rivieren en grote meren. Kolonel Hekkens adviseert de Congolese marine, die in tegenstelling tot andere marines, voornamelijk de bevaarbare rivieren - met een lengte van meer dan 7000 kilometer - en de Grote Meren in Oostelijk Congo als inzetgebied heeft. De veiligheid daarop - deze rivieren en meren zijn feitelijk de verkeersaders in dit immens groot land - is een voorwaarde voor de economische ontwikkeling en de duurzame veiligheid van het land.

Kolonel Hekkens onderhoud nauwe contacten met de Nederlandse ambassade en de Defensie-attaché. Als één van de Europese donorlanden heeft Nederland over de jaren een aanzienlijk financiële bijdrage geleverd aan het ondersteunen van maatregelen op het gebied van Security Sector Reform in de DRC en andere gerelateerde projecten. 

Datum: dinsdag 8 maart 2011, 14:35
Bron: Defensie
Categorie: Algemeen
Tags: Afghanistan, Aruba, Congo, Friesland, Leeuwarden, Overijssel, Rotterdam, Rwanda, Soedan, Zuid-Holland, Zwolle

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry