Artsen zonder Grenzen situatie in westen van Ivoorkust verslechtert verder

05/03
2011
AMSTERDAM (EZPress) - Medische noodhulporganisatie Artsen zonder Grenzen is bezorgd over de verslechtering van de situatie in het westen van de Ivoorkust en de grens met Liberia. De bevolking slaat op de vlucht voor het geweld en ook het medische personeel verlaat de gezondheidsvoorzieningen. Artsen zonder Grenzen vraagt alle strijdende partijen het verlenen van medische noodhulp te respecteren en de medische teams toegang te geven tot iedereen die hulp nodig heeft ongeacht aan welke kant zij staan.

Vluchten uit het gebied

In het westen van de Ivoorkust was een mobiel team van Artsen zonder Grenzen begonnen met het bieden van medische hulp in het noorden van het Dukoudistrict waar de medische staf hun gezondheidsposten hebben verlaten. Op 3 maart moest het team het werk stopzetten vanwege de groeiende onveiligheid. De inwoners vluchten het gebied uit. Ook de Ivoriaanse vluchtelingen die zich in het stadje Toulepleu verzameld hadden zijn verder gevlucht.

Medische noodhulp toelaten

Het is van het allerhoogste belang dat iedereen die het nodig heeft medische hulp krijgt. En we vragen daarom dat de teams van Artsen zonder Grenzen die strikt neutraal en onpartijdig zijn worden toegelaten om iedereen die hulp hard nodig heeft hulp te geven aldus Mego Terzian noodhulpcordinator van Artsen zonder Grenzen. Artsen zonder Grenzen werkt sinds eind december 2010 in het westen van de Ivoorkust en biedt medische hulp aan de vluchtelingen in het dorp Guiglo en in een vluchtelingenkamp van 12.000 mensen in het district Dukou. Sinds vijf weken werkt Artsen zonder Grenzen ook in het ziekenhuis van Dukou waar haar medewerkers 63 gewonden verzorgd hebben.

Ook in hoofdstad verergert situatie

In het ziekenhuis van de stad Danan in het grensgebied met Liberia kon vorige week een tiental gewonden verzorgd worden dankzij het feit dat Artsen zonder Grenzen eerder medisch materiaal had weten aan te voeren. De elektriciteit in het gebied is compleet uitgevallen en ook zijn er problemen met toegang tot schoon drinkwater. Ook in de hoofdstad Abidjan ziet Artsen zonder Grenzen de situatie verder verslechteren. Artsen zonder Grenzen zal de ondersteuning aan de plaatselijke ziekenhuizen opvoeren.

Vluchtelingen in Liberia

In het district Nimba in Liberia zijn 70.000 Ivoriaanse vluchtelingen geregistreerd. Sinds 24 februari stroomt een tweede golf vluchtelingen binnen zegt Helga Ritter cordinator van Artsen zonder Grenzen in Liberia. De mensen hebben grote angst ze spreken niet over terugkeren en vrezen het ergste voor wie er in de Ivoorkust is gebleven. De gezondheidsposten hebben medisch personeel en medicijnen nodig de vluchtelingen hebben onderkomens en drinkwater nodig. Teams van Artsen zonder Grenzen trekken rond met mobiele hulpposten ondersteunen de gezondheidsposten en zetten een kliniek op in het vluchtelingenkamp bij de stad Bahn. Omdat zware regen de wegen moeilijk begaanbaar maakt vordert het overbrengen van 15.000 vluchtelingen naar het kamp langzaam.

Einde bericht

Bron Artsen zonder Grenzen

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: zaterdag 5 maart 2011, 09:33
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Abidjan, Amsterdam, Ivoorkust, Liberia, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry