Verdachte van o.a. moord en verkrachting krijgt lange gevangenisstraf

03/03
2011
Verdachte van o.a. moord en verkrachting krijgt lange gevangenisstraf

Het gerechtshof in Den Haag heeft op 3 maart 2011 in hoger beroep een 36-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 29 jaren. Het hof acht bewezen dat de verdachte in de nacht van 5 januari 2007 in de omgeving van het Deliplein in Rotterdam een 25-jarige man van korte afstand heeft dood geschoten en kort daarvoor ook kogels heeft afgevuurd op een groep mensen. Daarbij is een persoon gewond geraakt. Bovendien heeft de verdachte zich niet lang daarna, namelijk op 23 februari 2007, in Leeuwarden schuldig gemaakt aan de brute verkrachting van een 20-jarige vrouw.

Bij de strafoplegging heeft het hof rekening gehouden met de omstandigheid dat de verdachte bij herhaling heeft geweigerd mee te werken aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid. Hij heeft daardoor geen enkel inzicht willen geven in zijn drijfveren voor de door hem gepleegde misdrijven. De vrees voor herhaling is daarom zeer groot. Het hof is dan ook van oordeel dat slechts een zeer hoge gevangenisstraf beantwoordt aan het leed dat slachtoffers en nabestaanden in deze zaak is aangedaan. Omdat het hof de verdachte het perspectief op terugkeer in de maatschappij niet geheel wil onthouden, is de maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar als uitgangspunt genomen. Gelet op een overschrijding van de redelijke termijn van berechting wordt de straf gematigd tot 29 jaar.

Het openbaar ministerie eiste in hoger beroep een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank in Rotterdam veroordeelde de man eerder tot een gevangenisstraf voor de duur van vierentwintig jaar.

Datum: donderdag 3 maart 2011, 16:49
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Friesland, Leeuwarden, Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry