Groepsverbod met meldplicht voor Ajax-supporter geschorst

18/02
2011
Groepsverbod met meldplicht voor Ajax-supporter geschorst

Amsterdam, 18 februari 2011 - De Amsterdamse voorzieningenrechter heeft vanochtend beslist dat het aan een Ajax-supporter opgelegde groepsverbod met meldplicht, voorlopig niet geldt.

De Amsterdamse burgemeester heeft het groepsverbod opgelegd, omdat de Ajax-supporter herhaaldelijk voor overlast zou hebben gezorgd rond voetbalwedstrijden. Door het verbod mag hij op dagen voor wedstrijden van Ajax niet met een groep aanwezig zijn rond de Arena of in het centrum van Amsterdam. Ook moet hij zich vlak voordat de wedstrijd begint, melden op een politiebureau. Dit is een van de zwaarste ordemaatregelen die de burgemeester kan treffen sinds de invoering van de zogenaamde Voetbalwet op 1 september 2010. De burgemeester heeft het groepsverbod, dat drie maanden geldt, genomen op basis van een rapportage van de commissaris van politie.

De rechter heeft het groepsverbod voorlopig geschorst, omdat het politierapport te weinig informatie bevat over de precieze rol van de supporter bij de ordeverstoringen. Dat hij tot een groep behoort die daar aanwezig was, is niet genoeg. Ook blijkt niet dat de supporter de leider van de groep is. De burgemeester heeft verder niet uitgelegd waarom alleen deze zwaarste maatregel het gewenste effect heeft en niet voor een minder ingrijpend middel kon worden gekozen. De schorsing duurt totdat de burgemeester een beslissing heeft genomen op de bezwaren van de supporter tegen het verbod. In dat nieuwe besluit moet de burgemeester beslissen of hij wil vasthouden aan het groepsverbod. Daarbij kan hij ook de door de rechter geconstateerde gebreken herstellen.

Tegen deze uitspraak staat geen hoger beroep open.

Datum: vrijdag 18 februari 2011, 13:39
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry