Internetforum FTD verliest van BREIN

10/02
2011
In een zaak die internetforum FTD, waarop verwijzingen staan naar bestanden op Usenet, tegen auteursrechtbeschermer BREIN had aangespannen, werd gisteren vonnis gewezen. De rechter oordeelde in het voordeel van de auteursrechtenbeschermer.

FTD wilde een verklaring van de rechter dat zij rechtmatig handelt. In antwoord daarop eiste BREIN een verbod. De rechter oordeelt dat FTD onrechtmatig handelt en wijst het verbod toe. FTD moet er binnen een maand voor zorgen dat zij geen verwijzingen meer plaatst naar bestanden van BREIN aangeslotenen op verbeurte van een dwangsom van 15.000 euro per dag met een maximum van 300.000 euro.

De rechter oordeelde dat het forum niet zelfstandig inbreuk maakt omdat er "geen sprake is van een link naar de bestanden op Usenet noch van een (andere) directe lijn naar de bestanden op Usenet." Wat FTD doet is het enkele verwijzen naar bestanden, aldus de rechter. "De gebruikers zorgen ervoor dat met copy/paste of de door hen geïnstalleerde NZB-knop het bestand wordt overgebracht." Ook oordeelde de rechter dat het faciliteren van downloaden van illegaal aangeboden bestanden niet onrechtmatig is omdat de Nederlandse wetgever het downloaden uit illegale bron toestaat. Daarentegen komt de rechter toch tot het oordeel dat FTD bijdraagt aan de vindbaarheid van illegale bestanden en daarmee schade veroorzaakt. De rechter oordeelt "dat FTD structureel en stelselmatig een internetforum exploiteert dat het illegaal uploaden faciliteert en stimuleert en waarmee zij zelf inkomsten verwerft doch dat voor de bij BREIN aangesloten rechthebbenden schade oplevert. Daarmee handelt FTD onrechtmatig."

Datum: donderdag 10 februari 2011, 10:12
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry