10 jaar cel geëist voor overvallen en vrijheidsberovingen

27/01
2011
Het Openbaar Ministerie Alkmaar heeft donderdag 10 jaar cel geëist tegen een 20-jarige verdachte die in vijf dagen tijd met een medeverdachte vier gewelddadige berovingen zou hebben gepleegd. In twee gevallen werd het slachtoffer in de kofferbak van zijn eigen auto opgesloten (wederrechtelijke vrijheidsberoving).

Op 18 november 2009 stapten de verdachte en een medeverdachte op een parkeerplaats in Almere met bivakmutsen op en onder bedreiging met een vuurwapen bij het slachtoffer in de auto. Dat werd met de dood bedreigd en gedwongen zijn portemonnee en telefoon af te geven. Vervolgens werd hij in de kofferbak van zijn auto opgesloten en reden de verdachten volgens het slachtoffer zo’n twee uur met hem rond. Onderweg werd een aantal malen gestopt om onder bedreiging een pincode te verkrijgen. Ook werd het slachtoffer met een kabel vastgebonden en een handschoen in zijn mond gepropt. Uiteindelijk belandde de auto met de voorkant in de sloot, waarna de daders het slachtoffer in de achterbak achterlieten. Na anderhalf uur durfde hij het aan zich te bevrijden, wat vervolgens nog uren duurde.

Op 21 november 2009 werden in Oostzaan een stel beroofd. De verdachten zouden met een knuppel hebben geslagen op de auto waarin zij zaten en geld hebben geëist. Ook werden de slachtoffers bedreigd met een vuurwapen. De verdachten gingen er met een portemonnee en een pincode vandoor. Toen het pinnen echter niet lukte beroofden ze nog diezelfde nacht een ander slachtoffer.

Een man die bij een tankstation in Medemblik stond werd bedreigd met een vuurwapen, op zijn hoofd geslagen en met kracht in de kofferbak van zijn auto geduwd. Onder dwang gaf hij zijn portemonnee en telefoon af. Vervolgens reden ze weg en lieten de auto met het slachtoffer op een andere plek achter.

Een dag later, op 22 november 2009, werd de eigenaar van een horecagelegenheid in Castricum van zijn weekopbrengst beroofd. Toen hij bij zijn woning de tassen met geld uit zijn auto haalde werd hij met een knuppel geslagen. Ook werd een vuurwapen op hem gericht door de gemaskerde mannen.

De officier van justitie heeft in zijn eis onder meer rekening gehouden met het strafblad van de verdachte. Volgens de officier is gelet op de aard en de ernst en veelheid van de feiten en het gemak waarmee deze zijn gepleegd alleen een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Overigens liep de verdachte in een proeftijd van een eerdere veroordeling en heeft de officier daarom ook geëist dat het voorwaardelijke deel van die straf (twee maanden cel) alsnog ten uitvoer wordt gelegd.

De medeverdachte van de 20-jarige man uit Den Helder is reeds door de rechtbank in Lelystad voor de beroving in Almere veroordeeld tot zes jaar cel. Voor de andere drie berovingen zal de 37-jarige Almeerder op een later moment worden berecht. Een 49-jarige vrouw uit Den Helder die ook bij die beroving aanwezig was kreeg 4,5 jaar cel. Zij zou ook aanwezig zijn geweest bij de drie andere berovingen. De officier van justitie moet nog beslissen over haar vervolging.

Een 20-jarige vrouw uit Uitgeest zou aanwezig zijn geweest bij berovingen en de tipgever zijn geweest voor de beroving in Castricum. Zij is door de Alkmaarse rechtbank veroordeeld tot 300 dagen cel, waarvan 208 voorwaardelijk, en een werkstraf van 180 uur. Een 23-jarige vrouw uit Lelystad zou ook bij berovingen zijn geweest. Ook over haar moet nog een vervolgbeslissing worden genomen.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.

Datum: donderdag 27 januari 2011, 20:20
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Alkmaar, Almere, Castricum, Den Helder, Flevoland, Lelystad, Medemblik, Noord-Holland, Oostzaan, Uitgeest

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry