Inzamelbox klein gevaarlijk afval gratis bij afvalscheidingstation

27/01
2011
27-01-2011

Op de drie Utrechtse afvalscheidingstations Tractieweg, Zwarte Woud en De Stits deelt de gemeente de komende tijd gratis kga-bewaarboxen uit. Bewoners kunnen de box gebruiken om thuis hun klein gevaarlijk afval (kga) zoals gebruikte spaarlampen, lege printercartridges en batterijen, verfresten, afgewerkte olie en medicijnen in te bewaren. De gevulde box kan vervolgens weer ingeleverd worden bij een van de afvalscheidingstations. De uitdeelactie is bedoeld om bewoners te stimuleren het klein gevaarlijk afval gescheiden in te leveren.

Het gescheiden aanbieden van klein gevaarlijk afval is belangrijk omdat daarmee wordt voorkomen dat gevaarlijke stoffen in de lucht, het water of de bodem terechtkomen. Bovendien kunnen de nog bruikbare materialen hergebruikt worden. Inleveren kan tegenwoordig op meer plaatsen dan alleen bij de afvalscheidingsstations. Bij bouw- en supermarkten kunnen consumenten hun kapotte spaarlampen, lege batterijen en gebruikt frituurvet inleveren.

Gratis box
De rode kga-boxen zijn voorzien van een kindvriendelijke sluiting en worden geleverd met een lijst van herkenbare en niet herkenbare kga-producten. Er zijn 4500 boxen beschikbaar. Voor de actie geldt: zolang de voorraad strekt.

Einde kga-inzamelwagen
Eind 2010 stopte de gemeente Utrecht met het gebruik van de kga-inzamelwagen. Twee keer per jaar kwam deze inzamelwagen bij iedere Utrechter in de straat om huis-aan-huis het klein gevaarlijk afval in te zamelen. De opbrengst was echter zo laag, dat de kosten niet meer opwogen tegen de milieuopbrengst. De gemeente probeert nu op andere manieren het scheiden van kga te stimuleren.

Meer informatie op www.utrecht.nl/afval

Datum: donderdag 27 januari 2011, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry