Sociale netwerken nieuw werkterrein cybercrimineel

20/01
2011
Uit onderzoek van beveiligingsbedrijf Sophos blijkt dat sociale netwerken steeds vaker het werkterrein vormt van cybercriminelen.

De studie ‘Social Security' van Sophos richt zich vooral op de gebruikservaring met sociale netwerken in de werkomgeving in kaart. In 2010 was al een stijging te constateren van malware, phising en spam op sociale netwerken. 40% van alle ondervraagde gebruikers van sociale netwerken ontving via sociale netwerken al malware (zoals wormen), wat een stijging van 90% is tegenover de zomer van 2009. Tweederde (67%) zegt al gespamd te zijn via sociale netwerken, wat meer dan dubbel zoveel is als twee jaar geleden. 43% heeft al te maken heeft gehad met phishingpogingen, meer dan twee keer zoveel als in 2009

"Malafide toepassingen, clickjacking, survey scams... Enkele jaren geleden hadden we er nog niet van gehoord, maar vandaag zijn ze dagelijkse kost op sociale netwerken zoals Facebook", vertelt Graham Cluley, senior technology consultant bij Sophos. "Je kan je de vraag stellen waarom Facebook en andere sociale netwerksites niet meer doen om spam en oplichterij te voorkomen. Mensen moeten zeer goed opletten dat ze niet in de val trappen en hun persoonlijke details vrijgeven of op een link klikken waarmee ze geld verliezen aan cybercriminelen of hun eigen computer besmetten met malware."

Het is niet alleen een gevaar thuis, sociale netwerken worden ook binnen bedrijven gebruikt door werknemers. Cluley zegt hierover: "Het volledig blokkeren van sociale netwerksites wordt zeldzamer, omdat bedrijven ook de waarde van netwerksites zien voor het creëren van merkbekendheid en het uitwerken van specifieke social media marketing campagnes". Als je bedrijf niet op Facebook aanwezig is en je concurrenten zijn er wel, zit je met een competitief nadeel. Maar je moet je wel bewust zijn van de risico's en gebruikers beschermen wanneer ze online zijn."

Hoewel 82% van de respondenten van mening is dat Facebook het grootste veiligheidsrisico inhoudt, bestempelt Sophos een aanval op het Twitter-netwerk als het grootse veiligheidsincident op sociale netwerksites in 2010.

"Veel computergebruikers realiseren zich nog steeds niet dat ze ook malware kunnen binnenhalen door gewoon een website te bezoeken", vertelt Cluley. "Het afgelopen jaar zagen we gemiddeld 30.000 nieuwe risicovolle URL's per dag: dat is dus elke twee tot drie seconden een nieuwe besmette URL. Meer dan 70% daarvan zijn legitieme sites die gehackt werden: dat betekent dat bedrijven en website-eigenaars ongewild en zonder het te weten hun klanten kunnen besmetten."

Datum: donderdag 20 januari 2011, 11:58
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry