Ook Google Analytics onder vuur in Duitsland

12/01
2011
Na Google Maps ligt nu ook de dienst Google Analytics onder vuur in Duitsland, wederom is privacy het punt van discussie.

De auto's die de stad in kaart brengen voor Google Maps waren in sommige steden niet gewenst. Het zou de privacy schaden en ook de Google Analytics dienst gaat op dit punt de mist in volgens Johannes Caspar.

Jurist Johannes Caspar in Hamburg, die sinds 2009 verantwoordelijk is voor privacybescherming, is tegen Google Analytics omdat het de IP_adressen bewaart op servers in de Verenigde Staten. Hij geeft aan dat Google niet aan de regels voor gegevensbescherming voldoet. Aangezien de IP-adressen buiten de EU zouden worden opgeslagen, hebben Duitse privacy-instanties daar geen toegang toe en kunnen burgers daardoor geen bezwaar maken tegen de opslag van hun IP-Adres. Daarnaast is er in Duitsland de zogenaamde Telemedia-wet van kracht, die voorschrijft dat gebruikers eerst expliciet toestemming moet geven voor de opslag van hun gegevens, waar ook IP-adressen onder vallen.

Sinds november lopen er gesprekken tussen Google en de Duitse privacywaakhond. Google probeerde tegemoet te komen aan de eisen door een functie toe te voegen waarmee, indien de browser daar zelf de extensies voor biedt, adressen worden geanonimiseerd. Verder biedt Google sinds vorig jaar een 'opt-out' browser-addon.

Caspar zet daar als kanttekening bij, dat adressen van bijvoorbeeld gebruikers van Safari en Opera niet worden geanonimiseerd, waardoor 10% van de Duitse internetgebruikers hun privacy niet kunnen waarborgen. Hij vindt deze maatregelen dan ook niet voldoende.

Caspar gaat zelfs zo ver dat hij een verbod wil op het gebruik van Google Analytics waarbij bedrijven die het blijven gebruiken een rechtszaak mogen verwachten. Ook in andere deelstaten in Duitsland ligt Google Analytics onder vuur en worden bedrijven aangeschreven om het gebruik van Google Analytics te staken.

De Duitse Google-topman Per Meyerdierks zegt niet bekend te zijn met de mislukte onderhandelingen en stelt dat Google Analytics in oorspronkelijke vorm al voldoet aan de Europese regelgeving rond gegevensbescherming. Hij vindt de uitspraken van Caspar dan ook 'overdreven'. Ook zegt hij dat de Amerikaanse servers vallen onder de Safe Harbor Principles. Organisaties die zich hebben verplicht tot naleving van de Safe Harbor Principles zijn verplicht om voor een passend beschermingsniveau te zorgen voor gegevens uit andere landen dan Amerika. De Verenigde staten kent namelijk niet een algemene wetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens.

Zie ook het weblog van eindredacteur Martijn Overman waarin hij de kijk op privacy tussen Nederland en onze Oosterburen vergelijkt.

[Via Webwereld]

Datum: woensdag 12 januari 2011, 10:06
Bron: Computer Idee
Categorie: Internet en ICT
Tags: Duitsland, Hamburg, Verenigde Staten

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry