Anoniem praten over psychische problemen

21/04
2010
AMERSFOORT (EZPress) - Bijna een derde 291 van de bellers naar de Psychische Gezondheidslijn van het Fonds Psychische Gezondheid heeft voldoende aan het luisterend oor van de vrijwilliger. Bij 277 van de bellers wordt het advies gegeven om naar een behandelaar te gaan huisarts psycholoog en psychiater. De meeste gesprekken gaan over depressie 329.

De Psychische Gezondheidslijn is een telefonische informatie en adviesdienst voor iedereen die vragen heeft over psychische problemen. In 2009 voerden de deskundige vrijwilligers van het Fonds Psychische Gezondheid ruim twaalf honderd anonieme telefoongesprekken. Van duizend gesprekken zijn gegevens vastgelegd. Zo is nu bekend maar liefst 633 van de gesprekken gaan over psychische problemen bij vrouwen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt in de periode rond Kerst en Oud en Nieuw het minst gebeld. Verreweg de meeste bellers bellen voor zichzelf 624 .

Wim Roodenburg is GZ psycholoog en sinds hij met de VUT is zet hij zich in voor het Fonds Psychische Gezondheid. Hij verwerkte de cijfers van de Psychische Gezondheidslijn van 2009. Zelf beantwoordt hij wekelijks de telefoonlijn. Het verbaasde mij dat mensen je uit het hart willen bedanken omdat je simpelweg even luistert. Vaak ook bellen mensen voor gericht advies slik ik de juiste medicijnen Ik stuur mensen regelmatig door naar de huisarts of een patintenvereniging. Wat schokkend blijft om te horen Er zijn z veel mensen die zich schamen voor het vragen om hulp bij psychische problemen. Ik hoor mezelf z vaak zeggen. U stelt zich niet aan het is cht nodig hulp te zoeken.

Sinds kort kunnen mensen ook via de website vragen stellen over psychische problemen. We begonnen in januari 2010 met een testfase. De hoeveelheid vragen die online binnenkwamen was voor ons overweldigend. In de afgelopen drie testmaanden kreeg het Fonds al 155 schriftelijke vragen binnen. Er zijn nu extra vrijwilligers getraind om alle vragen die via de site binnenkomen op tijd te kunnen beantwoorden.

De Psychische Gezondheidslijn is van het Fonds Psychische Gezondheid. Dit is een onafhankelijk goed doel dat zich inzet voor mensen met psychische problemen en hun omgeving. Mensen kunnen hun vraag stellen via onze website www.psychischegezondheid.nl mailservice of via het nummer 0900 903 903 9 20 ct. pm.

Einde bericht

Bron Fonds Psychische Gezondheid

Dit is een origineel persbericht. EZPress News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 21 april 2010, 08:53
Bron: EZPress Gezondheid
Categorie: Wetenschap
Tags: Amersfoort, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry