VNO-NCW: CO2-handel zonder strijkstok van overheid beter voor milieu

08/01
2011
(EZPress) - De Europese industrie wil de CO2-uitstoot in 2020 verminderen met 21% ten opzichte van het niveau in 2005. Dan moeten de CO2-rechten wel eerlijk verdeeld worden over de industrie. VNO-NCW stelt dat de veiling van CO2-rechten, waaraan de overheid louter verdient, ten koste gaat van een efficiënt klimaatbeleid. Het verstoort bovendien de concurrentiepositie van het internationale bedrijfsleven onnodig.

Eerder deze week berichtte het Financieele Dagblad onjuist over de CO2-problematiek en de rol van het bedrijfsleven in Europa. De klimaatambities zouden volgens het artikel onder druk staan, omdat de industrie een succesvolle lobby heeft opgezet om te voorkomen dat zij alle emissierechten moet kopen. VNO-NCW stelt dat het omgekeerde waar is.

Het CO2-plafond, het aantal beschikbare CO2-rechten, daalt jaarlijks. Het emissiesysteem is zo ingericht dat een emissiereductie van 21% in 2020 gegarandeerd is. Maar als het bedrijfsleven de overheid moet gaan betalen voor emissierechten, heeft dat helemaal geen effect op de afname van CO2-uitstoot in Europa. De kosten stijgen onnodig.

Bovendien ligt het gevaar op de loer, zo waarschuwt VNO-NCW in een reactie in het FD vandaag, dat bedrijven hun productie zullen verplaatsen naar regio's buiten de EU waar zij deze kosten niet hebben. Dan zal, mondiaal bezien, de netto CO2-uitstoot alsnog stijgen. Dat kan niet de bedoeling zijn, stelt VNO-NCW.

Het bedrijfsleven pleit daarom voor een eerlijke verdeling van de CO2-rechten over de industrie op basis van efficiënte productie in de EU. Dat leidt tot meer industriële activiteiten onder hetzelfde plafond en een zinvolle CO2-prijs. Volgens de ondernemingsorganisatie geeft dat extra prikkels voor gebruik van innovatieve oplossingen met minder CO2-uitstoot per product. Dit is in het belang van de economie en in het belang van het klimaat.

//Einde bericht

Bron: VNO-NCW

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: zaterdag 8 januari 2011, 09:28
Bron: EZPress Milieu
Categorie: Natuur en Milieu

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry