Internetten.nl toont IPv6-kenmerken internetabonnementen

05/01
2011
DEN HAAG (EZPress) - Ben Woldrings website voor het vergelijken van nieuwe internetaansluitingen, `Internetten.nl`, vermeldt vanaf januari 2011 de IPv6-kenmerken van aanbiedingen voor internettoegang. Bij ieder abonnement voor internettoegang voor consumenten toont de vergelijkingssite de mate waarin deze geschikt is voor het nieuwe Internet Protocol versie 6. Op een schaal van één tot zes is te zien in hoeverre gebruikers direct en automatisch of met eigen handelingen toegang kunnen hebben tot internet via IPv6. De opname van IPv6-geschiktheid in de lijst met kenmerken van internetabonnementen geschiedt mede op initiatief van de Stichting IPv6 Nederland.

Bencom.nl, het bedrijf achter Internetten.nl, onderkent het belang van IPv6 en de groeiende relevantie ervan voor de consument. IPv6 is de oplossing voor het komende IPv4-adrestekort. Wanneer de voorraad van de huidige adressen in de tweede helft van 2011 uitgeput zal zijn, zullen nieuwe IPv6-only websites nog slechts te bekijken zijn via internetproviders die daar klaar voor zijn. Oprichter en directeur Ben Woldring is daarom met Joost Tholhuijsen, voorzitter van de Stichting IPv6 Nederland (Stipv6), op het idee gekomen om aan de lijst met vergelijkingscriteria voor internetabonnementen ook 'IPv6' toe te voegen. Ook Totaalwijzer.nl, waar totaalpakketten voor internet, telefonie en digitale tv worden vergeleken, is inmiddels voorzien van relevante IPv6-details.

Het vermelden van IPv6-geschiktheid van internettoegang is het tweede project van Stipv6 en sluit aan op het in november vorig jaar gelanceerde IPv6ready.nl, dat de IPv6-bereikbaarheid van de top- 100 van best bezochte sites in Nederland inzichtelijk maakt.

Internetten.nl gebruikt de 6-punten-indeling, die specifiek door Stichting IPv6 Nederland is ontwikkeld voor Bencom, ter beoordeling van IPv6-geschiktheid van internetaansluitingen. Zes punten worden gegeven aan de aanbiedingen waarbij zowel aansluiting als router naast IPv4 volledig de beschikking geven over IPv6. Eén punt geldt voor de aanbiedingen waarbij de klant een zogenaamd private adres krijgt, waarmee slechts via omwegen en eigen inspanning een tijdelijke IPv6-verbinding is op te bouwen.

IPv6, voluit Internet Protocol versie 6, is de nieuwe versie van IP, het netwerkprotocol dat op nagenoeg alle computers ter wereld werkt. Het systeem werkt met IP-adressen die op dit moment 32 bits lang zijn en voor mensen in de leesbare vorm van vier getallen tussen 0 en 255 wordt uitgedrukt. Het IP-adres van Buienradar.nl is bijvoorbeeld 194.109.134.103. Met deze vorm van adressering zijn zo'n 4 miljard servers, Pc's, mobieltjes en e-readers uniek te adresseren. Door het groeiend aantal gebruikers en apparaten zal naar verwachting de voorraad van de huidige IPv4 adressen al in februari 2011 uitgeput zijn op het niveau van IANA, dat de adressen centraal uitgeeft. Een half jaar later zal dan de regionale voorraad van RIPE NCC (Europa, Midden-Oosten) uitgeput zijn. Vanaf dat moment zullen nieuwe gebruikers en computers alleen nog met extra complicerende maatregelen kunnen worden aangesloten. De oplossing voor het adrestekort is IPv6, waarbij de lengte van het IP-adres is vergroot van 32 bits naar 128 bits. Hiermee zijn 3,4 maal 10 tot de macht 38 (38 nullen) adressen mogelijk, genoeg om iedere zandkorrel op aarde een IP-adres te geven. Met de komst van series IP-adressen voor auto's, huishoudelijke apparaten en andere goederen ('The Internet of Things'), is het aantal benodigde IP-adressen een veelvoud van wat nu in gebruik is. Alleen met IPv6 is deze verdere efficiënte groei van het Internet mogelijk.

//Einde bericht

Bron: Stipv6

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: woensdag 5 januari 2011, 10:43
Bron: EZPress ICT
Categorie: Internet en ICT

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry