Alkmaarse kinderrechter houdt zitting in Transferium

03/01
2011
Alkmaarse kinderrechter houdt zitting in Transferium

Alkmaar, 3 januari 2010 - Op dinsdag 4 januari houdt de kinderrechter van rechtbank Alkmaar voor het eerst zitting op locatie in Heerhugowaard. De kinderrechter hoort drie jongeren die in Transferium Jeugdzorg zijn geplaatst in het gebouw zelf. Het gaat hierbij om het bekrachtigen van voorlopige machtigingen en de verlenging van ondertoezichtstellingen (OTS) en machtigingen die plaatsing door Bureau Jeugdzorg in de gesloten jeugdzorg mogelijk maken. Het is voor de eerste keer in Nederland dat een kinderrechter op bezoek gaat bij kinderen in de gesloten jeugdzorg.

Tot op heden werden de jongeren vanuit Transferium Jeugdzorg naar de rechtbank vervoerd. Veel jongeren voelden zich hierdoor als een crimineel behandeld terwijl het niet gaat om een strafrechtelijke beslissing. Door de zittingen in Transferium te houden kunnen jongeren en hun ouders zich meer op hun gemak voelen. Ook kan de kinderrechter sneller aan de hulpverleners van Transferium om tekst en uitleg vragen als er vragen zijn over de behandeling. Bovendien wordt door de zitting in Transferium te houden de tijd dat van school verzuimd wordt, behoorlijk beperkt.

De kinderrechter houdt eens per veertien dagen zitting op de oneven dinsdagen in Transferium. Deze zittingen vinden achter gesloten deuren plaats. Over een halfjaar wordt door de rechtbank Alkmaar, Transferium en Bureau Jeugdzorg Noord-Holland samen besloten of het experiment een definitieve status krijgt.

Transferium biedt ook behandeling aan jongeren buiten het werkgebied van rechtbank Alkmaar. Deze jongeren kunnen voorlopig geen gebruik maken van de rechtszittingen in Transferium. Rechtszittingen in het strafrechtelijke kader blijven plaatsvinden in rechtbank Alkmaar.

Transferium Jeugdzorg is een behandelvoorziening voor jongeren van 12 tot 18 jaar met zeer ernstige gedragsproblemen (al dan niet in combinatie met een verstandelijke beperking, verslavingsproblematiek en/of psychiatrische problematiek). Zij krijgen in een gestructureerd dagprogramma op hun niveau gericht onderwijs. In Transferium kunnen jongeren in hun vrijheid worden beperkt. Voordat Bureau Jeugdzorg een jongere in Transferium kan plaatsen, is een door de kinderrechter af te geven ‘machtiging gesloten jeugdzorg’ vereist.

Datum: maandag 3 januari 2011, 08:00
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Alkmaar, Heerhugowaard, Noord-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry