98,2% nuchter bij landelijke alcoholcontroles

03/01
2011
Bij 184 bestuurders, onder wie 50 beginnende bestuurders (ruim 27%), sloeg de tester positief uit. Van 38 bestuurders is het rijbewijs direct ingevorderd. De hoogst gemeten waarde bedroeg 2,1 promille terwijl 0,5 promille maximaal is toegestaan. Voor beginnende bestuurders is deze grens maximaal 0,2 promille.

102 controlelocaties

Op 102 locaties in het hele land controleerden 365 medewerkers van politie de afgelopen week bestuurders op het gebruik van alcohol. Tegen 173 bestuurders is proces-verbaal opgemaakt vanwege rijden onder invloed van alcoholhoudende drank. Van beginnende bestuurders overschreden vijftig de norm van 0,2 promille. Van vier bestuurders is een bloedproef afgenomen. Eén bestuurder weigerde mee te werken aan het onderzoek. Deze leverde ook het rijbewijs direct in.

Educatieve Maatregel Alcohol

Tenminste 43 bestuurders dienen de Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) bij de het CBR te volgen. De verplichte driedaagse cursus kost 720 euro. De beginnende bestuurders die boven de 0,8 promille hebben geblazen, komen in aanmerking voor de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol. De kosten voor deze verplichte cursus, van twee keer vier uur, bedragen 374 euro. Het niet of met onvoldoende resultaat volgen van de cursus levert een ongeldigverklaring van het rijbewijs op.

Minder verkeersdoden

De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Uit de gegevens van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat van 2010 blijkt, dat er in 2009 in ons land door het gebruik van alcohol in het verkeer 46 geregistreerde verkeersdoden vielen.

Deze controleweek, gehouden in samenwerking met vijftien Regiopolitiekorpsen, maakte deel uit van de landelijke alcoholcontroles die zijn afgesproken.

Datum: maandag 3 januari 2011, 18:07
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry