Verhoging leges voor verkrijgen Nederlandse nationaliteit

31/12
2010
DEN HAAG (EZPress) - De leges voor naturalisatie tot Nederlander gaan met ingang van 1 januari 2011 omhoog. De leges komen voor een enkelvoudig verzoek op 789 euro (was 567 euro) en op 1008 euro (was 719 euro) voor een meervoudig verzoek van echtparen of geregistreerde partners. De medenaturalisatie van minderjarige kinderen wordt 116 euro (was 85 euro). Houders van een verblijfsvergunning asiel en staatlozen krijgen een korting van 202 euro (voorheen 50 euro) op de nieuwe tarieven.

Het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit levert voordelen op voor de betreffende persoon. Het is daarom redelijk de kosten meer dan voorheen door te berekenen aan de aanvragers. Dat schrijft minister Donner van Binnenlandse Zaken vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De uitvoeringskosten van de IND en de overige betrokken instanties als gemeenten en ambassades zijn de afgelopen jaren gestegen. De opbrengsten uit de leges zijn daarbij achtergebleven. Sinds 2003 zijn er diverse werkzaamheden bij gekomen waaronder het onderzoek of de aanvrager voldoet aan de vereisten van de inburgering, maar ook het geven van voorlichting en informatie aan vreemdelingen omdat daar grote behoefte aan is. Door dit extra werk zijn de kosten gestegen.

De verhoging van de leges geldt ook voor de optieverklaring, een verkorte procedure voor het krijgen van het Nederlanderschap. Deze is voor personen die veelal gedurende langere tijd een band hebben opgebouwd met Nederland en niet inburgeringsplichtig zijn. De tarieven daarvoor gaan naar 168 euro voor een enkelvoudig verzoek (was 148 euro) en 286 euro voor een meervoudig verzoek (was 253 euro). Een tarief van 20 euro wordt ingevoerd voor de behandeling van optieverklaringen van minderjarige kinderen die samen met de ouder het Nederlanderschap aanvragen.

De verhoging van de leges is eerder aangekondigd in de Rijksbegroting 2010.

//Einde bericht

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken

Dit is een origineel persbericht. EZPressĀ® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Datum: vrijdag 31 december 2010, 08:57
Bron: EZPress Algemeen
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry