Stimuleringsbijdrage Mediation vervalt per 1 januari 2011

22/12
2010
Stimuleringsbijdrage Mediation vervalt per 1 januari 2011

De Minister van Justitie heeft in 2005 een tijdelijke stimuleringsregeling ingesteld voor partijen die door een gerecht worden verwezen naar mediation. Dit hield in dat de eerste 2,5 uur van de mediation werden betaald door de Staat. Doel was de inzet van mediation te stimuleren, om op die wijze te bevorderen dat burgers hun onderlinge geschillen op een doelmatige en bevredigende wijze oplossen. Mediation en de voordelen daarvan waren nog nauwelijks bekend en met de instelling van de stimuleringsbijdrage werd beoogd om voor partijen een financiële drempel om voor mediation te kiezen weg te nemen.

De Minister heeft in november 2009 de verwachting uitgesproken dat door de toegenomen bekendheid en ervaring met mediation en de goede voorlichting bij de verwijzing, partijen steeds meer de voordelen van mediation voor de oplossing van hun conflict gaan zien en zo een weloverwogen keuze kunnen maken.

De regeling betreffende de stimuleringsbijdrage komt per 1 januari 2011 te vervallen. De eerste 2,5 uur worden dan niet langer betaald door de Staat. Partijen betalen dan meteen de kosten volgens het tarief van de ingeschakelde mediator (tenzij zij op toevoeging procederen in welk geval zij de kosten van de mediation niet zelf hoeven te dragen).

Dit geldt voor alle zaken waarin door de rechtbank of het gerechtshof na 1 januari 2011 een aanbod is gedaan voor mediation (ter zitting dan wel schriftelijk). De zaken waarin partijen vóór 1 januari 2011 een aanbod van het gerechtshof hebben ontvangen vallen nog onder de oude regeling met de stimuleringsbijdrage voor de eerste 2,5 uur.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met één van de mediationfunctionarissen van het gerechtshof Leeuwarden.

Datum: woensdag 22 december 2010, 13:11
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry