Afvalstoffenbeleid 2011-2014

20/12
2010
20-12-2010

Nog meer gescheiden inzameling van textiel, plastic en gft-afval. Het college van b en w heeft vandaag het Afvalstoffenbeleid Gemeente Utrecht 2011-2014 naar de gemeenteraad gestuurd. In de nota staan nieuwe inzameldoelstellingen en de daarbij horende maatregelen. Het college stelt de raad verder voor om bij de hoogte van de afvalstoffenheffing onderscheid te maken tussen één- en meerpersoonshuishoudens. Halverwege 2011 krijgt de gemeenteraad een uitgewerkt voorstel met een verschillend tarief voor één- en meerpersoonshuishoudens.

De gemeente verhoogt met name de inzamelingsdoelstellingen van textiel, plastic en gft-afval. Zo is in Leidsche Rijn al gestart met het huis-aan-huis ophalen van gft-afval en het afschaffen van de ondergrondse gft-inzamelcontainers. Het gft-afval in de ondergrondse containers bleek namelijk voor 80% vervuild met restafval. De niet gebruikte ondergrondse gft-containers worden nu gebruikt om het aantal glas,- papier- en textielinzamelpunten uit te breiden. Plastic wordt nu alleen ingezameld via brengpunten bij winkelcentra. Op basis van de inzamelresultaten van de eerste tien maanden van 2010 legt het college een voorstel voor aan de raad om het aantal inleverpunten en de capaciteit bij de bestaande punten voor plastic in de stad uit te breiden en beter te spreiden. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om in de oude binnenstad plastic afval in te zamelen.

Utrecht koploper in afvalscheiden van G4

In 2009 werd in de gemeente Utrecht 37% van het afval aan de bron gescheiden ingezameld. In vergelijking met de andere vier grote steden (allen gemiddeld 15%) heeft de gemeente Utrecht de afgelopen jaren goede resultaten geboekt. Het streven voor de periode 2011-2014 is om deze positie vast te houden en uit te bouwen door hogere scheidingspercentages te realiseren. Alle inzamelmaatregelen kunnen naar verwachting kostenneutraal worden uitvoerd.

Datum: maandag 20 december 2010, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry