Geslotenverklaring woning Orinocodreef blijft in stand

17/12
2010
Geslotenverklaring woning Orinocodreef blijft in stand

16 december - De burgemeester van Utrecht mag een woonwagen van een vrouw aan de Orinocodreef in Utrecht gesloten verklaren. Dat heeft de bestuursrechter donderdag in een voorlopige voorziening bepaald. In de woning van de vrouw werd kort geleden vier kilo softdrugs, een vuurwapen, scherpe munitie en 8000 euro contant geld aangetroffen.

De rechter oordeelde dat de burgemeester in redelijkheid gebruik heeft mogen maken van zijn bevoegdheid om een last onder dwangsom op te leggen. In de woning was volgens de bevindingen van de politie sprake van georganiseerde handel in drugs en er was een vuurwapen aanwezig. Bovendien was het niet de eerste keer dat zich een dergelijke situatie in de woning voordeed. De rechter zei in haar mondelinge uitspraak dat het een feit van algemene bekendheid is dat in zo’n setting ernstige misdrijven kunnen worden gepleegd.

De bevoegdheid is gebaseerd op de Opiumwet. In deze wet staat vastgelegd dat de burgemeester de bevoegdheid heeft een last onder dwangsom op te leggen wanneer er in een woning sprake is van onder meer de aanwezigheid van drugs. In dit geval heeft de burgemeester besloten om de woning gesloten te verklaren. Dit betekent dat de vrouw niet meer in haar woning kan wonen. Dat is een inbreuk op het woonrecht zoals vastgelegd in het Europese Verdrag voor de rechten van de mens, maar onder deze omstandigheden is dat toegestaan, oordeelde de rechter.

De rechter vond wel dat het ongewenst is dat de gemeente Utrecht op dit punt nog geen beleid heeft en riep de gemeente op snel beleid te maken.

Datum: vrijdag 17 december 2010, 11:20
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry