Oude kerstboom wordt groene energie

17/12
2010
17-12-2010

Als een van de eerste gemeenten in Nederland gaat Utrecht oude kerstbomen gescheiden inzamelen en milieuvriendelijk verwerken. De gemeente haalt in januari bij wijze van proef oude kerstbomen bij bewoners op en brengt ze naar een biomassacentrale. Daar worden ze verwerkt tot groene energie.

Kerstbomen zijn moeilijk te composteren. Het hout is zo hard dat het zeer langzaam composteert en daarom niet bij het gft-afval kan worden ingeleverd. Normaal gesproken gaan de bomen met het restafval naar de verbrandingsoven, maar dat levert weinig rendement op en geeft nogal wat CO₂-uitstoot. Daarom start de gemeente Urecht bij wijze van proef een apart verwerkingstraject. De kerstbomen die apart zijn ingezameld, worden milieuverantwoord verwerkt bij de biomassacentrale in Moerdijk. Samen met ander organisch materiaal, zoals mest, levert de verwerking groene energie op in de vorm van elektriciteit. Ook de uitstoot van CO₂ tijdens dit proces is aanzienlijk minder dan wanneer de bomen samen met het restafval worden verbrand.

Op drie manieren aanbieden
De gemeente verwacht in 2011 ongeveer dertigduizend kerstbomen op te kunnen halen. Bewoners kunnen op drie manieren hun oude boom aanbieden aan de gemeente. In de eerste week na oud en nieuw vervalt de huis-aan-huis inzameling van gft-afval. In plaats daarvan haalt Stadswerken kerstbomen huis-aan-huis op. Bewoners kunnen hun kerstboom die week gelijktijdig met het restafval aan de straat zetten. Dezelfde dag worden eerst de bomen opgehaald, daarna pas het restafval. In de wijken waar het huishoudelijk afval via ondergrondse afvalcontainers wordt aangeboden, kunnen bewoners hun boom naast deze containers kwijt. De ophaaldienst zal gedurdende twee weken de kerstbomen op deze punten weghalen. Tot slot kan iedere Utrechter zijn boom tot vier weken na oud en nieuw naar een van de drie Utrechtse afvalscheidingsstations brengen.

Versnipperd en gereinigd
De ingezamelde kerstbomen worden op een steunpunt van de biomassacentrale in Utrecht versnipperd en gereinigd. Vervolgens worden ze getransporteerd naar de biomassacentrale in Moerdijk. Met posters op de vuilnisauto's, advertenties en op www.utrecht.nl/afval worden bewoners geattendeerd op deze nieuwe methode voor het inzamelen en verwerken van kerstbomen.

Utrecht is voorbeeldgemeente
Het inzamelen en milieuvriendelijk verwerken van kerstbomen wordt mede mogelijk gemaakt door een financiƫle bijdrage uit het Raamfonds van de provincie Utrecht. De gemeente Utrecht dient voor de provincie als een van de pilotgemeenten om hiermee ervaring op te doen.

Datum: vrijdag 17 december 2010, 01:00
Bron: Gemeente Utrecht
Categorie: Algemeen
Tags: Moerdijk, Noord-Brabant, Utrecht

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry