Zwaardere straf dan eis in scooterongeval

17/12
2010
Zwaardere straf dan eis in scooterongeval

Arnhem, 17 december 2010 - De rechtbank Arnhem heeft een 19-jarige man uit Nijmegen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk wegens het voorbereiden van een gewapende overval op een hotel. Hij wordt vrijgesproken van medeplegen van doodslag.

Een 20-jarige man uit Beuningen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens (onder andere) doodslag en voorbereiding van een gewapende overval op een hotel.

19-jarige man uit Nijmegen

De rechtbank spreekt de 19-jarige man uit Nijmegen vrij van het medeplegen van het veroorzaken van een fataal verkeersongeluk op 15 januari 2010. Dit ongeval vond plaats bij een vluchtpoging op een motorscooter voor de politie in Nijmegen waarbij een overstekende voetganger om het leven kwam.

De rechtbank is allereerst van oordeel dat niet wettig en overtuigend kan worden bewezen dat het verdachte is geweest die de motorscooter heeft bestuurd. De rechtbank acht daarnaast, in tegenstelling tot de officier van justitie, het medeplegen van doodslag niet bewezen. Dit omdat niet is gebleken dat verdachte, als bijrijder, bewust heeft ingestemd met het zeer gevaarlijke en risicovolle rijgedrag van de mededader tijdens de vlucht voor de politie. Van actief meerijden en het zich niet distantiëren van het rijgedrag van de mededader, zoals door de officier van justitie werd gesteld, was echter volgens de rechtbank geen sprake. De verdachte had tijdens de korte zeer gevaarlijke vluchtrit geen reële mogelijkheden om in te grijpen.

20-jarige man uit Beuningen
Een 20-jarige man uit Beuningen is door de rechtbank veroordeeld wegens doodslag en voorbereiding van een gewapende overval, alsmede acht andere misdrijven, gepleegd in de periode van 2008 tot en met 2010. Daarnaast is hij veroordeeld tot ontzegging van de rijbevoegdheid van tien jaar.

Op 15 januari 2010 heeft de man zich naar het oordeel van de rechtbank schuldig gemaakt aan het voorbereiden van een gewapende overval op een hotel in Nijmegen. Daarbij werden de man en zijn medeverdachte gestoord door de politie, waarna zij wegvluchtten op een motorscooter. Tijdens die vlucht vond een aanrijding plaats met een overstekende voetganger die daardoor om het leven kwam.

De rechtbank is van oordeel dat bewezen is dat de man uit Beuningen degene is die de motorscooter heeft bestuurd. De rechtbank acht het vertoonde rijgedrag van de man en de omstandigheden waaronder dit plaatsvond, zodanig gevaarlijk dat zijn gedragingen te kwalificeren zijn als doodslag.
Daarnaast heeft verdachte zich in 2008 en 2009 schuldig gemaakt aan verschillende vormen van huiselijk geweld door zijn (ex-) partner te mishandelen, te bedreigen en te beledigen. Ook tegen de politie en hulpverleners in het ziekenhuis in Nijmegen heeft verdachte zich beledigend en bedreigend uitgelaten. Verder heeft verdachte zich op verschillende momenten schuldig gemaakt aan heling van gestolen voorwerpen.

Ten aanzien van de strafmaat overweegt de rechtbank dat de man een grote mate van onverschilligheid en respectloosheid tegen andere mensen heeft laten zien. Daarnaast heeft de man zodanig roekeloos gehandeld dat daardoor een ander is gedood. Ten slotte heeft de rechtbank gelet op de grote maatschappelijke onrust die hierdoor in Nederland is veroorzaakt. Om die redenen is de rechtbank van oordeel dat hem een zwaardere gevangenisstraf dient te worden opgelegd dan is geëist door de officier van justitie.

Datum: vrijdag 17 december 2010, 09:36
Bron: Rechtspraak.nl
Categorie: Algemeen
Tags: Arnhem, Beuningen, Gelderland, Nijmegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry