'Merkel dreigde uit de euro te stappen'

04/12
2010
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft eind oktober tijdens een EU-top gedreigd dat Duitsland uit de euro stapt, indien er geen akkoord komt over nieuwe, strengere bailout-afspraken. Dat onthult kwaliteitskrant The Guardian vrijdag.

Het is voor het eerst dat Merkel een dergelijke uitspraak doet. The Guardian baseert zich op een betrouwbare bron die aanwezig was op het diner bij de EU-top van 28 oktober in Brussel. De opmerkingen van de bondskanselier zijn naar verluidt gemaakt tijdens een hoog opgelopen ruzie met de Griekse premier George Papandreou. Merkel eiste het openbreken van het verdrag van Lissabon.

‘Als de euro zo’n club wordt..’

Merkel pleitte in Brussel voor een permanent reddingsfonds, waarbij landen die een bailout nodig hebben hun stemrecht kunnen verliezen. Papandreou noemde dat “ondemocratisch”. De reactie van Merkel hierop zou zijn: “als de euro zo'n soort club wordt, dan moet Duitsland er misschien maar uitstappen”. Volgens The Guardian is er nog geen oplossing voor het conflict over stemrechten.

De woordvoerder van Merkel, Steffen Seibert, benadrukte in een reactie op het artikel dan Duitsland “onvoorwaardelijk achter de euro blijft staan” en noemde een Duitse exit “niet aannemelijk”. Hij ontkende echter de woorden van Merkel niet. De volgende EU-top vindt plaats op 16 en 17 december. Geruchten gaan dat de ministers van Financiën dit weekend een extra spoedberaad houden.

© Blikopdebeurs.com

Datum: zaterdag 4 december 2010, 04:13
Bron: Blik op de beurs
Categorie: Economie
Tags: België, Brussel, Duitsland, Lissabon, Portugal

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry