Balkenende maakt tour langs zes bouwprojecten

04/09
2009
Minister-president Balkenende maakt 9 en 10 september een rondgang langs zes bouw- en infraprojecten in Nederland. Alle projecten zijn onderdeel van de Crisis- en Herstelwet die het kabinet deze zomer heeft vastgesteld.

De Crisis- en herstelwet versnelt de procedures voor bouw- en infraprojecten, maar handhaaft de noodzakelijke waarborgen voor zorgvuldige besluitvorming. Daarmee beoogt de wet bij te dragen aan werkgelegenheid en herstel van de economie. Bovendien dragen de projecten bij aan meer duurzaamheid en betere bereikbaarheid in Nederland.

`Nu geldt meer dan ooit: economische groei en werkgelegenheid zijn topprioriteit`, zei minister-president Balkenende na vaststelling van de Crisis- en herstelwet in de ministerraad van 3 juli jongstleden. `Nederland moet snel investeren in concrete projecten die banen verzekeren en onze economie sterker maakt. Wegen, woningbouw, windmolenparken, waterwerken, kustversterking, enzovoorts. De Crisis- en herstelwet zorgt voor een versnelling van de projecten. De vaart moet erin.`

De Crisis- en herstelwet bevat een groot aantal wetswijzigingen, waarmee het kabinet procedures inkort, wetgeving stroomlijnt, het aantal benodigde vergunningen voor woningbouwprojecten terugdringt en meer duidelijkheid schept in bestuurlijke verantwoordelijkheden. In totaal bevat de wet 58 specifieke bouwprojecten en een aantal categorieën. Daaronder vallen onder meer projecten op het gebied van duurzame energie, woningbouwprojecten met meer dan twintig woningen, verbetering van de infrastructuur, bevordering van stedelijke ontwikkelingen en kustverdediging.

Voorzien is dat het wetsvoorstel in werking treedt op 1 januari 2010 en vervalt op 1 januari 2014. Momenteel ligt de Crisis- en herstelwet voor advies bij de Raad van State.

Tijdens zijn rondgang langs bouwprojecten spreekt minister-president met betrokken bestuurders, bedrijven en bouwers. Op woensdag 9 september bezoekt de minister-president achtereenvolgens de Metamorfose van de IJ-oevers in Amsterdam (integrale gebiedsontwikkeling van woon- en werkwijk), de Planstudie Lichteren Buitenhaven IJmuiden (nautisch knelpunt in de vaargeul naar Noordersluis), en de ontwikkeling Windplan Wieringermeer (met onder andere een windturbine van tachtig meter hoog).

Op donderdag 10 september volgen bezoeken aan het NS Stationsgebied Utrecht (herontwikkeling), Linieland langs de Lek. Samen met minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat bezoekt minister-president Balkenende tot slot van de rondgang de A4 Midden-Delfland. Deze week besloten minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) en minister Cramer van VROM met de regionale bestuurders om de laatste zeven kilometer van deze snelweg tussen Delft en Schiedam aan te leggen.

Datum: vrijdag 4 september 2009, 14:08
Bron: Ministerie van AZ
Categorie: Algemeen
Tags: Amsterdam, Delft, Noord-Holland, Schiedam, Utrecht, Wieringermeer, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry