16-jarige jongen aangehouden vanwege WikiLeaks-aanvallen

09/12
2010
In opdracht van het Landelijk Parket heeft het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche vannacht in Den Haag een 16-jarige jongen aangehouden, die vermoedelijk betrokken is bij de digitale aanvallen van sympathisanten van WikiLleaks op onder andere de websites van Mastercard en Paypal.

Sympathisanten van WikiLeaks zijn na de aanhouding van Juilian Assange in Engeland, overgegaan tot computeraanvallen op de websites van het Zweedse openbaar ministerie, de Zwitserse postbank, de creditcardmaatschappijen MasterCard en Visa en de betalingssite Paypal. Onmiddellijk nadat duidelijk werd dat deze cyberaanvallen vanuit Nederland werden gedaan is het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche een onderzoek gestart.

De aanvallen zijn zogenoemde Distributed Denial of Service-attacks (DDoS). Daarbij zijn vermoedelijk enkele duizenden computers ingeschakeld om websites plat te leggen. Sympathisanten van WikiLeaks konden hun computer vrijwillig deel uit laten maken van deze aanvallen.

De cyberaanvallen leidden gisteren al snel tot identificatie van de verdachte. Bij de jongen is beslag gelegd op computers en digitale gegevensdragers. De jongen is in verzekering gesteld en vandaag verhoord door rechercheurs van het Team High Tech Crime. Hij heeft een bekentenis afgelegd over de aanvallen op MasterCard en Visa. De jongen maakt vermoedelijk deel uit van een grotere groep hackers, waarnaar het onderzoek wordt voortgezet. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

De acties van de WikiLeaks-sympathisanten worden uitgevoerd onder de naam Operation Payback. WikiLeaks publiceerde de afgelopen tijd vertrouwelijke documenten van de Amerikaanse overheid.

 

Datum: donderdag 9 december 2010, 19:05
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Rotterdam, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry