Drie verdachten van mensensmokkel aangehouden

03/12
2010
De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) heeft – in samenwerking met de politie Haaglanden en de regiopolitie Utrecht – dinsdag in een onderzoek van het Functioneel Parket drie verdachten aangehouden op verdenking van mensensmokkel, het laten werken van illegaal in Nederland verblijvende vreemdelingen, valsheid in geschrift en witwaspraktijken. De verdachten zijn vandaag door de rechter-commissaris van de rechtbank Den Haag voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De 41-jarige en 35-jarige verdachten komen uit Den haag. Zij zijn in hun woonplaats aangehouden door het arrestatieteam van de politie Haaglanden. Een 44-jarige verdachte uit Den haag is in Utrecht aangehouden door de regiopolitie Utrecht. De 35-jarige en 41 jarige verdachten leiden een schoonmaakbedrijf. De 44-jarige verdachte is meewerkend voorman in het bedrijf.

De verdachten hebben vermoedelijk tegen betaling aan personen valse dienstverbanden aangeboden. Vervolgens werden deze personen in de loonadministratie opgenomen, terwijl zij in werkelijkheid nooit in het bedrijf hebben gewerkt. Door het schijndienstverband konden die zogenaamde werknemers aanspraak maken op een verblijfsvergunning voor hun buitenlandse partner en uitkeringen van het UWV. Door schijndienstverbanden konden ook criminele gelden worden witgewassen. Het echte werk werd vermoedelijk uitgevoerd door personen die er juist belang bij hebben buiten de administratie te blijven, omdat zij illegaal in Nederland verblijven of een uitkering genieten. Bij een werkplekcontrole zijn meerdere vermoedelijk illegale werknemers aangetroffen.

De SIOD heeft drie woningen en een bedrijfspand doorzocht. Daarnaast is bij de boekhouder van de onderneming administratie in beslag genomen.  

 

 

Datum: vrijdag 3 december 2010, 17:52
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Leiden, Utrecht, Zuid-Holland

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry