Gevangenisstraf geëist voor medeplegen doodslag

03/12
2010
Dodelijk ongeval

De twee mannen (van 19 jaar uit Nijmegen en 20 jaar uit Beuningen) die vandaag terechtstonden is ten laste gelegd dat zij op 15 januari 2010 voorbereidingshandelingen hebben getroffen voor het plegen van een gewapende overval op het Belvoir hotel in Nijmegen. Zij reden op een gestolen motorscooter zonder kentekenplaat, met gedoofd licht en met gezichtsbedekkende kleding om onherkenbaar te zijn richting het Belvoirhotel. Zij hadden een mes en een vuurwapen bij zich en het voornemen om de overval te gaan plegen.

Wanneer de politie hen wil aanhouden omdat ze geen kenteken en licht voeren en geen helmen dragen gaan zij er met hoge snelheid vandoor, deels tegen het verkeer in, andere auto’s inhalend en door rood licht zonder te remmen een kruising op. Op deze vlucht waarbij zij koste wat het kost aan de politie wilden ontkomen hebben zij een 50-jarige voetganger op een zebrapad aangereden, ten gevolge waarvan deze man is overleden.

Door dit zeer gevaarlijke verkeersgedrag hebben zij de aanmerkelijke kans aanvaard dat andere verkeersdeelnemers zouden kunnen overlijden.

Tegen beiden verdachten is bewijs dat die verdachte zou hebben gereden. In het onderzoek is echter niet volkomen duidelijk geworden wie van de twee mannen de motorscooter heeft bestuurd op het moment van de aanrijding.
Het Openbaar Ministerie is van mening dat door de nauwe en bewuste samenwerking tussen de twee mannen voorafgaand en tijdens de vlucht zij beiden verantwoordelijk zijn voor het medeplegen van doodslag.

Daarnaast worden beide mannen verdacht van heling van de motorscooter waarop ze reden.

Bedreiging personeelslid van het Radboud Ziekenhuis

De 20-jarige man uit Beuningen wordt naast het bovenstaande nog verdacht van meerdere andere strafbare feiten.

Hij wordt ervan verdacht dat hij nadat hij na het ongeval op 15 januari was aangehouden en per ambulance naar de Spoedeisende Hulp van het Radboud Ziekenhuis werd gebracht een medewerker van het ziekenhuis heeft bedreigd met een misdrijf. Daarnaast zou hij een agent die na zijn aanhouding met hem meeging naar het ziekenhuis bedreigd hebben.

Een leidinggevende van het UMC St. Radboud Ziekenhuis heeft na het gebeurde namens het personeel aangifte gedaan van verbale bedreiging van één medewerker. Ook maakte hij er melding van dat de verdachte het medisch personeel heeft uitgescholden en verbaal agressief is geweest.

In het dossier zitten naast deze aangifte drie verslagen van personeelsleden waaronder één (anoniem) verslag van het bedreigde personeelslid, verklaringen van negen andere personeelsleden en een verslag van bevindingen van één van de verbalisanten die op de spoedeisende hulp aanwezig was. Het bedreigde personeelslid heeft geen aangifte gedaan en ook geen verklaring afgelegd bij de politie, omdat deze persoon niet wil dat zijn gegevens bij de verdachte bekend worden. Het Openbaar Ministerie is van mening dat uit het dossier wettig en overtuigend blijkt dat de mondelinge bedreiging met een misdrijf heeft plaatsgevonden. Dit is een zeer ernstig feit omdat hulpverleners hun werk ongestoord moeten kunnen uitvoeren.

Overige feiten

De 20-jarige man stond ook terecht op verdenking van heling van een mobiele telefoon en drie simkaarten in juni 2008.

Daarnaast wordt hij verdacht van belediging en bedreiging van zijn ex-vriendin gedurende tien maanden in 2008 en verbale bedreiging en mishandeling van zijn ex-vriendin in april 2009.

Tenslotte werd hem ten laste gelegd dat hij op 16 oktober 2009 een hoofdagent van de politie in Nijmegen heeft beledigd.  

Strafeis

Het Openbaar Ministerie is van mening dat op bovengenoemde zeer ernstige feiten forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen dienen te volgen.

Tegen de 19-jarige man is een straf geëist van zes jaar gevangenisstraf en acht jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

Tegen de 20-jarige verdachte is een straf geëist van zeven jaar gevangenisstraf en tien jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

Datum: vrijdag 3 december 2010, 19:21
Bron: Openbaar Ministerie
Categorie: Algemeen
Tags: Beuningen, Gelderland, Nijmegen

Gerelateerde berichten:

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.


Website by Web Chemistry